• Головна
  • Новини
  • Предстоятель УАПЦ на Об’єднавчому Cоборі голосуватиме за Патріарха Філарета...

Предстоятель УАПЦ на Об’єднавчому Cоборі голосуватиме за Патріарха Філарета

26.06.2015, 13:58
Предстоятель УАПЦ на Об’єднавчому Cоборі голосуватиме за Патріарха Філарета - фото 1
Митрополит Макарій розповів в інтерв’ю Інтернет-ресурсу «Духовна велич Львова», що голосуватиме на Об’єднавчому Соборі, якщо такий 14 вересня відбудеться, за кандидатуру Патріарха Філарета на пост Глави об’єднаної Церкви.

Vl.Makarij-1-150x150.jpgМитрополит Макарій розповів в інтерв’ю Інтернет-ресурсу «Духовна велич Львова», що голосуватиме на Об’єднавчому Соборі, якщо такий 14 вересня відбудеться, за кандидатуру Патріарха Філарета на пост Глави об’єднаної Церкви. Разом з тим, Предстоятель УАПЦ не оминув й проблемних питань щодо умов об’єднання УПЦ КП і УАПЦ.

«Зробивши заяву і почавши процес об’єднання, я їздив у Вселенську Патріархію. Там чітко сказали, що хочуть і будуть всіляко сприяти об’єднанню Православних Церков України. І ми хочемо об’єднання, але повторюся -  не приєднання до УПЦ КП. Київський Патріархат відкинув мою пропозицію про спільну назву – УАПЦ КП. Що ж, якщо така пропозиція відкинута – виносимо її на спільний Собор, але за умов, що представництво при голосуванні буде 50 на 50. А оскільки Київський Патріархат запропонував - один священик із п’ятнадцяти парохій,- то зрозуміло, що пропорція буде нерівна і ми на це не підемо. Стосовно назви є ще й інша пропозиція: скасувати обидві назви УПЦ КП і УАПЦ, і обрати одну назву – Українська Православна Церква, а влада тоді нехай думає кому і на яких підставах вона цю назву у 1992-му році віддала, нехай виправляє помилку», – розповів Митрополит Макарій.

Щодо заяви Харківського архиєрея УАПЦ владики Афанасія Шкурупія, що Об’єднавча Комісія не мала права без погодження з єпискрпами підписувати офіційні документи щодо об’єднання, Митрополит Макарій наголосив: «Обов’язково матиму бесіду з ним із цього приводу. На найближчому Архиєрейському Соборі я закличу архиєреїв до того, аби вони були виваженими у своїх заявах, зокрема щодо діяльності Комісії, яку створив Архиєрейський Собор. Рішення щодо цього документу прийматиме Патріарша рада, Архиєрейський Собор, а також Рада кожної єпархії. Якщо Єпархії підтримають рішення про об’єднавчий Собор на умовах Київського Патріархату -  я підтримаю таке рішення. Ми є соборноправною Церквою, тому всі рішення мусимо приймати колегіально, нікому не можемо диктувати умов. В нашій Церкві не всі за об’єднання, але більшість. І як вирішить більшість у кожній єпархії так і буде».

Предстоятель УАПЦ наголосив, що, якщо не вийде об’єднатись зараз, то будуть шукати інші умови, які б задовольнили обидві сторони. Якщо ж 14 вересня буде проведений об’єднавчий Собор, то Митрополит голосуватиме за Патріарха Філарета: «Якщо ми дійдемо до Собору, то зрозуміло, що двох Предстоятелів бути не може. Одному потрібно буде відійти, а другого – вибрати, або затвердити спільним соборовим рішенням. Я буду за нього голосувати!».

Щодо перспективи залучення до об’єднавчого процесу УПЦ (МП), Митрополит Макарій відповів: «Можливо, колись і УПЦ відійде від Москви, ходять чутки і про це. Мусимо об’єднуватись, бо це потрібно народу. Головне треба молитись і покладатись на Божу волю, а Господь цією справою мудро розпорядить!»