• Головна
  • Новини
  • Православне братство стало на захист свого братчика — Олега Панаса, затриманого за фотозйомку насильства «Беркута»...

Православне братство стало на захист свого братчика — Олега Панаса, затриманого за фотозйомку насильства «Беркута»

13.12.2013, 00:18
Православне братство стало на захист свого братчика — Олега Панаса, затриманого за фотозйомку насильства «Беркута» - фото 1

Управа Львівського крайового ставропігійного Братства святого апостола Андрія Первозваного УАПЦ звернулася із заявою з приводу затримання свого члена Олега Панаса. У Братстві впевнені в тому, що його затримали через те, що він сфотографував, як бійці «Беркуту» б’ють беззахисну молодь і журналістів.

Олег ПанасУправа Львівського крайового ставропігійного Братства святого апостола Андрія Первозваного УАПЦ звернулася 10 грудня із заявою з приводу затримання свого члена Олега Панаса. У Братстві впевнені в тому, що його затримали через те, що він сфотографував, як бійці «Беркуту» б’ють беззахисну молодь і журналістів.

«9 грудня 2013 року перевдягнені в цивільне співробітники МВС підступно схопили члена Братства святого апостола Андрія Первозваного УАПЦ та фотокореспондента братської газети «Успенська Вежа» п. Олега Панаса та вивезли його до Києва», — йдеться у заяві. Як стало відомо із заяви, до Олега не допускають його адвоката, натомість призначили державного «захисника», «подібно як свого часу адвокатом Василя Стуса було призначено В. Медведчука», — порівнюють православні братчики. Також Олегові не дозволяють спілкуватися з родичами.

«Ми вважаємо, що справжньою причиною затримання Олега Панаса є його професійна діяльность фотографа-кореспондента, чиї фотографії подій на Майдані стали надбанням світової громадськості за посередництвом міжнародних інформаційних агенцій Reuters та інших. На цих світлинах були зафіксовані співробітники спецзагону «Беркут», котрі били беззахисних студентів-мітингувальників. Тому арешт Олега є помстою за його відважну громадську позицію, за оприлюднення фотодокументів злочинної діяльності підрозділів МВС», — йдеться у заяві.

Братчики нагадують, що дотепер не затримано жодного співробітника «Беркуту», винного у побитті учасників Євромайдану, не виявлено жодного провокатора. Натомість в’язнями київських тюрем стають учасники мирних маніфестацій, журналісти та правозахисники.

«Ми звертаємося до депутатів Верховної Ради України, до міжнародних правозахисних організацій з проханням підтримати нашу вимогу звільнити Олега Панаса та інших політв’язнів і припинити подальші політичні репресії в Україні», — закликає від імені управи Братства його голова, Тарас Дмитрик.