В УПЦ КП позитивно оцінили роботу Великого Собору

28.06.2016, 12:01
У Київській Патріархії висловили задоволення, що Великий Собор відбувся у визначений строк, а більшість Помісних Церков не піддалися маніпуляції та шантажу.

У Київській Патріархії висловили задоволення, що Великий Собор відбувся у визначений строк, а більшість Помісних Церков не піддалися маніпуляції та шантажу.

Про це йдеться у Повідомленні Прес-центру Київської Патріархії.

«У Київському Патріархаті з розумінням ставляться до того, що до участі в Соборі не були запрошені наші делегати, адже питання визнання статусу автокефалії нашої Церкви іншими Помісними Церквами ще потребує свого вирішення. Однак Київський Патріархат з довірою та любов’ю ставлячись до Матері Церкви Константинопольської та інших однодумних з нею Помісних Православних Церков, вважає що їхні делегації змогли достойно засвідчити думку Православної Церкви у питаннях, які розглядалися Собором», - йдеться в документі.

Як зазначають в УПЦ КП, свою позицію до Великого Собору і його рішень вони офіційно засвідчать на найближчому засіданні Священного Синоду.

Також в УПЦ КП сподіваються, що такі Великі Собори стануть регулярними – раз на 5-10 років.

У Київському Патріархаті наголошують, що визнання автокефалії їхньої Церкви, яке цікавить багатьох українців. залежить виключно від Вселенського Патріарха і Матері-Церкви Константинопольської.

«Саме до них, а не до Великого Собору, були звернення у цій справі як від Київського Патріархату, так і від держави в особі Верховної Ради України. Офіційний представник Патріархату архиєпископ Тельмісський Іов засвідчив, що звернення щодо надання Томосу про автокефалію буде розглянуте Вселенським Патріархом і Синодом Константинопольського Патріархату і ми очікуємо такого розгляду та будемо працювати задля прийняття позитивного рішення», - запевняють в УПЦ КП.

У Київській Патріархії, окрім того, позитивно сприйняли, що Вселенське Православ’я відкинуло диктат Московського Патріархату і провело Собор попри намагання Москви його зірвати.