Всеправославний Собор переноситься на Крит

25.01.2016, 09:37
Всеправославний Собор переноситься на Крит - фото 1
Синаксис Предстоятелів Православних Церков, що проходить в Швейцарії, прийняв рішення перенести проведення Всеправославного Собору зі Стамбула (Константинополя), як це планувалося раніше, на грецький острів Крит.

собор.jpgСинаксис Предстоятелів Православних Церков, що проходить в Швейцарії, прийняв рішення перенести проведення Всеправославного Собору зі Стамбула (Константинополя), як це планувалося раніше, на грецький острів Крит, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на грецький ресурс Аmen.gr.

Причиною перенесення місця засідань вказуються "надзвичайні об'єктивні обставини".  Йдеться про  загострені російсько-турецькі стосунки. Ці обставини зачіпають тільки Російську Православну Церкву, тому саме Патріарх Кирил вніс таку пропозицію.

За періодичність Всеправославних Соборів висловився румунський Патріарх Даниїл. Він сказав, що "є деякі богослови, православні ченці і миряни, які вважають, що Всеправославний Собор не потрібен в цей час, або що він не був достатньо підготовлений", хоча, зазначив Глава Румунської Церкви, ця підготовка триває вже більше 50 років.

Патріарх Даниїл закликав до відновлення канонічного порядку: "Щоб підкреслити необхідність проведення прийдешнього Святого і Великого Собору (Синоду), згадаємо, що соборність (sinodalitatea conciliaritatea) це канонічна норма церковного життя у всіх автокефальних православних Церквах. Сьогодні, тим самим, соборність повинна стати правилом православ'я на загальному рівні. Це має бути правило періодичних соборних зустрічей –  кожні 5, 7 або 10 років. З цієї точки зору необхідно розглядати прийдешній Святий і Великий Собор не як нібито есхатологічну подію (яка передує кінцю світу), але як історичну подію, важливу для розвитку практики соборності на всеправославному рівні ", цитує його Рatriarhia.ro..

Константинопольський Патріарх Варфоломій серед іншого звернувся до Церков-учасницям Синаксису з проханням надати фінансову допомогу в організації всеправославних заходів.