• Головна
  • Новини
  • Грузинський Патріарх заявив про труднощі у стосунках з РПЦ...

Грузинський Патріарх заявив про труднощі у стосунках з РПЦ

22.05.2015, 12:26
Грузинський Патріарх заявив про труднощі у стосунках з РПЦ - фото 1
Ніколи раніше Патріарх Ілія настільки чітко не говорив про наявність проблем у взаєминах двох Церков.

Ілія.jpgКатоликос-Патріарх всієї Грузії Ілія II заявив, що європейський вибір грузинського народу "дуже міцний" і країна "обов'язково досягне" інтеграції в євроатлантичні структури. Одночасно Патріарх Ілія визнав існування "складних проблем" між Грузинською і Російською Православними Церквами. У Патріархії ГПЦ пояснюють, що мова йде про суперечності у питанні щодо Абхазії, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Радіо Свобода.

Із заявою про це Ілія II виступив під час  зустрічі з Президентом Австрії Хайнцем Фішером. "Наш європейський вибір дуже міцний, і ми обов'язково досягнемо мети", – заявив Патріарх.

Ніколи раніше Патріарх Ілія настільки чітко не говорив про наявність проблем у взаєминах двох Церков. Грузинська Церква підтримує позицію Московського Патріархату з питання невизнання УПЦ Київського Патріархату. А також по важливих темах, пов'язаних з підготовкою Вселенського Собору православних Церков. Але як повідомили Радіо Свобода в Патріархії, "Москва не відповідає взаємністю "по найбільш болючих для грузинської сторони питань: приналежності храмів на території Абхазії і неприпустимість їх реконструкції, душ пастирство серед місцевої пастви, повернення грузинських священиків, вигнаних в ході збройного конфлікту, висвячення абхазьких священиків і неприпустимість контактів місцевих кліриків з представниками РПЦ.

Джерело "Радіо Свободи" в Грузинській Патріархії заявив, що формально РПЦ визнає Абхазію канонічною частиною Грузинської Православної Церкви, але "це визнання не у всіх випадках співвідноситься з реальними кроками і позицією з конкретних питань".

Після російсько-грузинського збройного конфлікту 2008 року Церкви двох країн зберегли взаємини і намагалися впливати на політиків для зняття міждержавної напруженості. Але проблема Абхазії не дозволила досягти прориву. Ілія II в тому ж виступі поскаржився на те, що особисто зустрічався в Москві з Володимиром Путіним і Президент Росії обіцяв розглянути питання грузинських біженців з Абхазії, але ця тема так і не отримала подальшого розвитку.

Торік Патріарх Ілія II назвав «щасливим днем» підписання Грузією асоціації з Євросоюзом. У січні поточного року, коментуючи підтримку Росією сепаратизму в суміжних країнах, глава Грузинської Церкви заявив, що "політика Росії погано обернеться для самої Росії".