• Головна
  • Новини
  • Патріархи Кирил та Ілія II: скликати Всеправославний собор немає сенсу...

Патріархи Кирил та Ілія II: скликати Всеправославний собор немає сенсу

24.01.2013, 09:16
Патріархи Кирил та Ілія II: скликати Всеправославний собор немає сенсу - фото 1
Предстоятелі Російської та Грузинської Православних Церков на зустрічі в Москві домовилися про те, що скликати Всеправославний Cобор безглуздо, поки не досягнута згода всіх Помісних Церков з конфліктних питань.

Кирил_і_Ілія.jpgПредстоятелі Російської та Грузинської Православних Церков на зустрічі в Москві домовилися про те, що скликати Всеправославний собор безглуздо, поки не досягнута згода всіх Помісних Церков з конфліктних питань, повідомляє УНІАН-релігії з посиланням на РІА Новини.

"Порушено було питання про Святий Собор, який повинен бути в майбутньому, і я думаю, прийшли до єдиної думки, що поки не будуть врегульовані всі питання, які стоять між православними Церквами, скликати собор немає сенсу", – сказав на зустрічі з російськими журналістами грузинський Патріарх, який перебуває з візитом у Москві.

На зустрічі з Іллею Другим у понеділок патріарх Московський і всієї Русі Кирил заявив, що поспішні спроби "скоро провести Собор, без належної підготовки" можуть призвести до ускладнень у міжправославних відносинах.

Ідея скликання Всеправославного Собору виникла півстоліття тому, було визначено десять тем собору, за якими весь цей час велася підготовка. Такий тривалий період пов'язаний з необхідністю подолати непорозуміння між Церквами. Зараз залишилися неузгоджені позиції за двома темами: надання автокефалії (самостійності Церкви) і диптихи (офіційний порядок перерахування православних Церков).

За якнайшвидше скликання Всеправославного Cобору раніше висловлювалися зокрема представники Константинопольської, Олександрійської, Єрусалимської, Кіпрської, Антіохійської та Елладської православних Церков.

Нагадаємо, Патріарх УПЦ КП Філарет звернувся до Константинопольського Патріарха та Предстоятелів Помісних Православних Церков з проханням не розглядати на майбутньому Всеправославному Соборі питання автокефалії, автономії та диптихи без Церков, які претендують на це визнання.

Текст листа Глави Київського Патріархату опублікував офіційний сайт УПЦ КП.

«Ми твердо переконані, що вирішення питання про автокефалію, про спосіб її проголошення та визнання, неможливе без участі та врахування позиції Церков, які зараз претендують на визнання власної автокефалії (Української Православної Церкви Київського Патріархату, Охрідської Архиєпископії (Македонської Православної Церкви), Чорногорської Православної Церкви та Православної Церкви в Америці), суперечить соборним традиціям Православної Церкви, самому Священному Писанню, яке закликає вислухати сторони, перш ніж виносити судження. Саме тому будь-яке рішення щодо автокефалії, винесене в той чи інший спосіб без участі вказаних Церков, не розв’яже проблеми та залишиться безплідним», - йдеться в документі.

Надання автокефалії, питання екуменізму, на думку Патріарха Філарета, є вкрай гострими. Тому до підготовки роботи «Великого Собору слід залучити представників Церков, буття яких по суті планується розглядати на Соборі».

«Якщо Всеправославний Собор не розглядатиме питання автокефалії та питання ставлення до екуменічної діяльності, то його проведення стає не виправданим», – зазначив він.