• Головна
  • Новини
  • Патріархи чотирьох найстарших Церков світу нагадали РПЦ, що Україна не є її канонічною територією...

Патріархи чотирьох найстарших Церков світу нагадали РПЦ, що Україна не є її канонічною територією

05.09.2011, 09:06
Патріархи чотирьох найстарших Церков світу нагадали РПЦ, що Україна не є її канонічною територією - фото 1
Патріархи чотирьох найстарших Церков світу і Предстоятель Автокефальної Церкви Кіпру закликали Російську Православну Церкву дотримуватися своєї канонічної території.

Пентархія.gifПатріархи чотирьох найстарших Церков світу і Предстоятель Автокефальної Церкви Кіпру закликали Російську Православну Церкву дотримуватися своєї канонічної території.

"Через події, які недавно мали місце в Православній Церкві" Собор наголосив на необхідності для всіх православних Церков поважати і суворо дотримуватися географічних кордонів своїх юрисдикцій "в тому вигляді, як вони визначені священними канонами та Томосами про заснування цих Церков".

Цими словами пентархія натякнула на невизнання канонічного статусу УПЦ (МП) в якості "невід'ємної частини" Московського Патріархату, оскільки в Томосі про автокефалію Православної Церкви в Польщі, виданому в 1924 р., Константинопольський Патріархат констатував, що ніколи законним чином не відмовлявся від своєї юрисдикції над Київською митрополією. Стосовно ж всієї Московської Патріархії та її канонічних кордонів Константинопольський Собор дотримується Томосу 1589 р., згідно з яким територія нинішньої Україна не входить до складу Московського Патріархату.

В контексті вищесказаного слід згадати коментар УПЦ КП, який говорить, що пентархія – це спосіб Константинопольського Патріархату дати зрозуміти РПЦ "хто в домі господар". Про це інформує Християнський портал КІРІОС.

 

Довідка: Пентархія - (від грец.  - П'ять і - влада - пятивластя) - система верховенства в християнській Церкві п'яти патріархів (Риму, Константинополя, Олександрії, Антіохії, Єрусалиму), при першості Риму, що відбулося після IV Вселенського Халкідонського собору (451), коли був встановлений Єрусалимський Патріархат.