• Головна
  • Новини
  • WikiLeaks опублікував дипломатичне листування, в якому йдеться про плани Москви перенести Вселенський Патріархат в Росію...

WikiLeaks опублікував дипломатичне листування, в якому йдеться про плани Москви перенести Вселенський Патріархат в Росію

26.04.2011, 15:22
Грецькі інтернет-ресурси опублікували аналіз дипломатичного листування – в основному американських посадових осіб, – присвяченого відносинам Константинопольського Патріархату і РПЦ.

Грецькі інтернет-ресурси опублікували аналіз дипломатичного листування – в основному американських посадових осіб, – присвяченого відносинам Константинопольського Патріархату і РПЦ. Листування стало доступним завдяки проекту WikiLeaks. Зокрема, як повідомляє популярний православний блогер Ігор Гаслов, це стосується телеграм "Кабельгейта" під номерами 06ANKAPA2597 і 08ISTANBUL595. Про це інформує «Релігія в Україні».
 
Основний висновок проведеного аналізу – Вселенський Патріархат всерйоз стурбований "імперіалістичними амбіціями Москви" та її можливостями щодо впливу на турецький уряд.
 
Зокрема, в листуванні згадується, що ще в 2006 р., в ході зустрічі прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана і міністра закордонних справ Греції Дори Бакоянні, на якій обговорювалося питання передачі Фанару нерухомості на Принцевих островах, главою турецького уряду була згадана позиція Москви з цього питання.
 
У 2008 р., після невдалих переговорів між Константинопольським і Московським Патріархатами про призначення російських священиків у будинкові храми при російських диппредставництвах у Туреччині, Вселенський Патріарх Варфоломій висловив стурбованість імперіалістичними і експансіоністськими домаганнями Росії.
 
За словами оглядача, в США і Вселенському Патріархаті серйозно розглядають можливість існування в Москві планів з перенесення (за допомогою турецького уряду) реального управління Вселенським Патріархатом у російську столицю і створення, таким чином, у Москві цього "Третього Риму". Уряд Туреччини, зі свого боку, також може бути зацікавлений у цьому проекті, оскільки впродовж багатьох років перешкоджає нормальному функціонуванню Вселенського Патріархату на території турецької держави і взагалі бажав би зникнення Вселенської Патріархії з турецької території.