• Головна
  • Новини
  • Собор Російської Православної Старообрядницької Церкви відділив Крим від Київської єпархії...

Собор Російської Православної Старообрядницької Церкви відділив Крим від Київської єпархії

26.10.2015, 09:00

З позитивного вирішення питання про підпорядкування парафій Російської Православної Старообрядницької Церкви (РПСЦ) на території Криму Митрополиту Московському і всієї Русі почав свою роботу щорічний Освячений Собор цієї Церкви, що проходив в московському Рогожському селищі 21-23 жовтня.

З позитивного вирішення питання про підпорядкування парафій Російської Православної Старообрядницької Церкви (РПСЦ) на території Криму Митрополиту Московському і всієї Русі почав свою роботу щорічний Освячений Собор цієї Церкви, що проходив в московському Рогожському селищі 21-23 жовтня, повідомляє кореспондент "Портала-Credo.Ru".

У минулому році Собор відмовив Митрополиту Корнилію у відповідному рішенні, оскільки воно пов'язане з виділенням півострова зі складу Київської єпархії РПСЦ, що охоплює всю територію України, що в нинішніх умовах сприймається як політично мотивоване рішення, що не знайде розуміння в Україні. За міжсоборний період змінили порядок формування делегатів Собору, завдяки чому миряни виявилися на ньому вперше за останні десятиліття в меншості.

Крім предстоятеля РПСЦ Митрополита Корнилія, в Соборі взяли участь єпископи Новосибірський і всього Сибіру Силуян, Донський і Кавказький Зосима, Кишинівський і всієї Молдови Євменій, Іркутський-Забайкальський Патермуфій, Ярославський-Костромський Вікентій і Казансько-Вятський Євфимій, а також понад 100 представників духовенства і мирян. Єпископ Київський і всієї України Саватій участі в роботі Собору не брав.
Собор заснував Томську єпархію в кордонах Томської і Кемеровської областей, Красноярського краю, Республік Хакасія і Тива, обравши її правлячим архиєреєм священноінока Григорія (Коробейникова). Також кандидатом у єпископи обраний священоінок Сава (Чаловскій).

Протоєрей Євген Чунін оголосив звіт комісії з ведення діалогу з РПЦ МП про канонічний статус Білокриницької ієрархії, який був схвалений. Комісія продовжить свою роботу.

 

Розглянувши питання про фінансове становище Московської митрополії РПСЦ, Собор зобов'язав єпархії "збільшити з 1 січня 2016 р року план відрахувань десятини на 50% з диференційованим підходом до кожної громаді".