• Головна
  • Новини
  • Собор Російської Старообрядницької Церкви залишив наразі вакантною Ізмаїльсько-Одеську кафедру...

Собор Російської Старообрядницької Церкви залишив наразі вакантною Ізмаїльсько-Одеську кафедру

20.10.2011, 12:10
Собор Російської Старообрядницької Церкви залишив наразі вакантною Ізмаїльсько-Одеську кафедру - фото 1
Собор не виніс остаточного рішення по кандидатурі єрея Євфимія Кузьміна.

Старообрядці.jpgСобор Російської Православної Старообрядницької Церкви (РПСЦ) відкрився 18 жовтня в Христорождественському соборі в московській Рогожській слободі. Як повідомляє «Релігія в Україні», вранці цього дня в Покровському кафедральному соборі в Рогожській слободі відбувся урочистий молебень, який очолив глава РПСЦ Митрополит Корнилій.
 
Засідання Собору почалися зі звітно-інформаційної доповіді Предстоятеля РПСЦ. Митрополит Корнилій зупинився на основних подіях і проблемах церковного життя за минулий рік. Велику увагу було приділено освітній діяльності, а також кадровим проблемам Церкви і прийнятим Радою митрополії РПСЦ рішенням. За рік, що минув після попереднього Собору, церковна єрархія РПСЦ поповнилася трьома єпископами та священиками та кількома дияконами. Було відкрито декілька парафій, знайдені мощі святителя Арсенія Уральського.
 
Друга частина засідання пройшла в закритому режимі.
 
Після затвердження порядку денного члени Собору приступили до розгляду першого питання – про кандидатів в архиєреї. Зокрема, представники Київської єпархії поінформували Собор про те, що один кандидат з овдовілих священиків, єрей Євфимій Кузьмін, який проживає в місті Ізмаїл. Було запропоновано розглянути його кандидатуру на Ізмаїльському-Одеську кафедру. Однак Собор не виніс остаточного рішення по цій кандидатурі. Сам кандидат на Собор прибути не зміг, і соборці побажали познайомитися з ним ближче.
 
Друге питання стосувався заходів заборони щодо християн, які відсвяткували Великдень у відмінний від усієї Церкви час навесні 2011 року. Ідеологом цієї групи є старообрядницький публіцист, юрист Олексій Рябцев. Два роки тому він виступив з ідеєю про необхідність зміни пасхалії, якою користується Церква з IV століття. На думку Рябцева, в XV столітті при перерахунку пасхалії сталася помилка, в результаті якої день Пасхи став іноді випадати на юдейську седмицю опрісноків (що суперечить Першому правилу Першого Вселенського Собору - "так не з юдеі святкуємо"). З точки зору Рябцева, це порушення призвело до численних проблем як в старообрядницькій Церкви, так і в Росії взагалі, бо "Бог покарав християн за святкування спільно з юдеями". Розглянувши дії Рябцева і його прихильників, які відсвяткували Пасху не з усією Церквою, а на тиждень пізніше, Собор прийняв рішення відлучити прихильників "нової пасхалії" від Церкви аж до покаяння. Олексій Рябцев здав мандат депутата і залишив Собор.
 
Засідання Собору триватиме до 20 жовтня.