• Головна
  • Новини
  • Патріарх Кирил: Україна навмисне знищує храми РПЦ на Донбасі...

Патріарх Кирил: Україна навмисне знищує храми РПЦ на Донбасі

27.11.2014, 12:05
Патріарх Кирил: Україна навмисне знищує храми РПЦ на Донбасі - фото 1
Таку заяву Предстоятель РПЦ зробив 13 листопада в Москві на зустрічі зі слухачами Вищих дипломатичних курсів Дипломатичної академії МЗС Росії.

Кирил.jpgПредстоятель Російської Православної Церкви Патріарх Кирил впевнений, що всі храми РПЦ, які постраждали на Донбасі в ході військових зіткнень, стали жертвою «прицільних ударів» з боку збройних сил України. Таку заяву Предстоятель РПЦ зробив 13 листопада в Москві на зустрічі зі слухачами Вищих дипломатичних курсів Дипломатичної академії МЗС Росії, повідомляє портал "Релігія в Україні".

Серед слухачів Патріарха Кирила були новопризначені посли Росії в Афганістан, КНДР, Мальту, Перу, Сирію та інші країни, а також генеральні консули і посланці.

Патріарх Кирил познайомив присутніх із зовнішньою діяльністю РПЦ. Зокрема, говорячи про трагічні події в Україні, він в черговий раз заявив, що РПЦ займає миротворчу позицію, виступає проти кровопролиття і невпинно закликає обидві сторони до діалогу та миру.

«Сьогодні в Україні немає іншої миротворчої сили, крім Російської Православної Церкви. Ми, враховуючи свій історичний досвід, не ототожнюємо себе ні з тою, ні з іншою стороною громадянського конфлікту», – цитує Кирила офіційний сайт РПЦ.

Разом з тим Патріарх Кирил побічно звинуватив українську сторону в «силовому впливі» на РПЦ. «Зараз здійснюється силовий вплив на нашу Церкву: три священики вбиті, більше десяти зазнали арештів, ув'язнень, тортур, багато вигнано з країни», – сказав Кирил, не уточнюючи, що згадані священики звинувачувалися в підтримці сепаратистів, а один із священнослужителів загинув, цілком ймовірно, від рук проросійських бойовиків. Ті ж священики УПЦ (Московського Патріархату), які займаються духовною опікою українських військових у зоні АТО, стверджують, що «сьогоднішні бійці – це вчорашні парафіяни наших храмів».

Далі у своєму виступі Патріарх Кирил заявив про близько 50 храмах РПЦ, які зазнали повного або часткового руйнування на Донбасі. Кирил вважає, що по всіх цих храмах українська армія навмисне завдавала бомбових ударів: «Близько п'ятдесяти наших храмів повністю зруйновані або сильно пошкоджені прицільними ударами української артилерії».

Заяву про прицільне бомбардування храмів РПЦ на Донбасі, а тим більше всіх храмів, Патріарх не підкріпив жодними доказами. Але за словами священика РПЦЗ, що знаходиться в зоні АТО в якості українського капелана, ніхто цілеспрямовано не стріляє по храмах.

Протодиякон Андрій Кураєв у вересні висловив схожу думку: «Немає підстав вважати, що Київ веде прицільний вогонь по храмах. Але на війні, на жаль, можливо все, в тому числі і обстріл церков, тим, більше, що з обох боків воюють непрофесіонали, які стріляють погано».

Раніше неодноразово повідомлялося про те, що в результаті бойових дій на Донбасі від обстрілів української армії та проросійських сепаратистів руйнуються храми різних конфесій, в тому числі культові будівлі УПЦ (МП), УГКЦ, баптистів, мусульман ...