• Головна
  • Новини
  • Патріарх Кирил ворогами вважає тих, хто хоче "відірвати південні і західні російські землі від єдиного «Русского мира»"...

Патріарх Кирил ворогами вважає тих, хто хоче "відірвати південні і західні російські землі від єдиного «Русского мира»"

14.03.2014, 12:00
Патріарх Кирил ворогами вважає тих, хто хоче "відірвати південні і західні російські землі від єдиного «Русского мира»" - фото 1
Патріарх Московський і всієї Русі Кирил 14 березня в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві, звертаючись до віруючих, заговорив про ситуацію в Україні.

Kyr1.jpgПатріарх Московський і всієї Русі Кирил 14 березня в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві, звертаючись до віруючих, заговорив про ситуацію в Україні.

Він не забув згадати про «Русский мир», як про «велику російську цивілізацію, що вийшла з Київської купелі», який «недоброзичливці 400 з гаком років робили спроби розколоти і розділити».

Як стверджує Патріарх Кирил, «прагнення держав на просторах «Русского мира» до законного суверенітету, до реалізації цього суверенітету не повинно супроводжуватися руйнуванням загального, єдиного духовного простору». Патріарх Московський ворогами називає тих, хто хотів «розділити наш народ, і особливо відірвати південні і західні російські землі від єдиного «Русского мира»».

Разом з тим, Патріарх закликав молитися за мир в Україні, за мир «у стосунках між братами, що живуть сьогодні як в Україні, так і в Російській Федерації».

Звернення Патріарха Кирила

«Сьогодні всі мої думки там, в Україні, серед нашого віруючого народу, який проходить через найтяжчі випробування. Принаймні 400 з гаком років робилися спроби розколоти і розділити «Русский мир». Коли ми говоримо "Русский", то не слід трактувати це так, як це роблять наші недоброзичливці, говорячи про Російську імперію та про Радянський Союз. Йдеться про «Русский мир», мова йде про велику російську цивілізацію, що вийшла з Київської купелі Хрещення і поширилася на величезні простори Євразії. Ось ця самобутня цивілізація, в основі якої - Православ'я і моральні цінності Православ'я, - понад 400 років не дає спокою тим, хто в цій мирній цивілізації бачить якийсь виклик своїм власним ідейним установкам. І ми знаємо, що всякий раз, коли на Вітчизну наша нападали вороги, то головне, що вони хотіли зробити, - це розділити наш народ, і особливо відірвати південні і західні російські землі від єдиного світу.
 
Сьогодні на просторах цього світу існують незалежні держави, і ми з повагою ставимося до їхнього суверенітету, до їх готовності та бажання самостійно будувати своє національне життя . Але це не означає, що прагнення до законного суверенітету, до реалізації цього суверенітету має супроводжуватися руйнуванням загального, єдиного духовного простору. І сьогодні ми молимося за те, щоб ніколи не сталося військових зіткнень між братами, щоб ніколи єдиновірні, єдинокровні брати не приносили смерть і руйнування один одному.
 
Тому головна молитва, яку я сьогодні здійснюю, - це молитва за мир в Україні , за мир у стосунках між братами, що живуть сьогодні як в Україні, так і в Російській Федерації. Завжди запорукою цього миру і єдності була наша єдина Церква, і дай Бог, щоб вона не була зруйнована зовнішніми політичними силами».

Звернення Патріарха Кирила оприлюднив Синодальний Інформаційний Відділ РПЦ.