• Головна
  • Новини
  • Якщо Патріарх Кирил піддасться російській владі, то може втратити українську паству, – експерт...

Якщо Патріарх Кирил піддасться російській владі, то може втратити українську паству, – експерт

02.03.2014, 15:08
За його даними, вже серед мирян, священиків УПЦ в різних регіонах йде рух, щоб припинити поминати патріарха Кирила. «Поки що це вдається пригасити. Але в принципі люди вже налаштовані так, що якщо вони відчують, що «батько кинув своїх дітей», то вони піднімаються і йдуть з МП.

Володимир Путін пообіцяв Патріарху Кирилу, що ніяких жорстоких дій в Україні не буде. Що йдеться про захист прав росіян та російськомовних в Україні і примушення до більш широкої автономії Криму, ширшої, ніж передбачено в Конституції, а також про прийняття закону про те, що Україна ніколи не вступить в НАТО. Такою інформацією з кореспондентом РІСУ поділився православний експерт д-р філос. наук Юрій Чорноморець.

За його словами, Патріарх Кирил розуміє, що це дійсно небезпечна ситуація, яка навіть може привести до світового конфлікту із застосуванням зброї. А РПЦ занадто в тісних стосунках з російською державою, тому вона заявляє вустами прес-служби, що необхідно об’єднувати різні історичні землі, де живе російський народ і т.п. Хоча сам Патріарх такого не заявив, він наразі мовчить. «Від сьогоднішнього дня і від того, що він скаже, залежить доля України, доля УПЦ (МП)», — вважає Ю.Чорноморець.

За його даними, вже серед мирян, священиків УПЦ в різних регіонах йде рух, щоб припинити поминати патріарха. «Поки що це вдається пригасити, тому що моляться з поминанням за вразумлєніє». Але в принципі люди вже налаштовані так, що якщо вони відчують, що «батько кинув своїх дітей», то вони піднімаються і йдуть з МП.

«Мені зараз відомо, що так само, як ставали на захист Лаври масово у 1992 році, так і тепер єпископат примусять припинити поминати Кирила, розірвати з ним євхрастійне спілкування і почнуть добиватись прав автокефалії від Патріарха Варфоломія. Це можливий сценарій у тій ситуації, якщо патріарх піддасться на тиск російської держави та російських спецслужб, а тоді – він втратить українську паству, причому російськомовну теж», — вважає Юрій Чорноморець.