• Головна
  • Новини
  • Патріарх Московський поставив Україні завдання стати одним із центрів "загальної, могутньої російської цивілізації"...

Патріарх Московський поставив Україні завдання стати одним із центрів "загальної, могутньої російської цивілізації"

04.11.2010, 13:10
Патріарх Московський поставив Україні завдання стати одним із центрів "загальної, могутньої російської цивілізації" - фото 1

З 2 по 4 листопада 2010 року в Москві проходить IV Асамблея "Русского мира". Захід традиційно проводиться фондом "Русский мир" напередодні російського Дня народної єдності, повідомляє "Релігія в Україні". Основна тема і девіз Асамблеї, яка відкрилася в Інтелектуальному центрі Московського державного університету ім. М.В. Ломоносова, – "Вчитель "Русского мира": місія, цінності".

Kyryl.jpgЗ 2 по 4 листопада 2010 року в Москві проходить IV Асамблея «Русского мира». Захід традиційно проводиться фондом «Русский мир» напередодні російського Дня народної єдності, повідомляє «Релігія в Україні». Основна тема і девіз Асамблеї, яка відкрилася в Інтелектуальному центрі Московського державного університету ім. М.В. Ломоносова, – «Вчитель «Русского мира»: місія, цінності».
 
У роботі форуму бере участь Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, який виступив перед учасниками Асамблеї. На думку Предстоятеля Російської Православної Церкви, саме вчитель передає мудрість знань майбутнім поколінням і формує свідомість як кожної окремої людини, так і суспільства в цілому. І в цьому зв'язку, підкреслив Патріарх Московський, потрібно говорити про педагогічну, вчительську роль РПЦ як проповідника цивілізаційних цінностей «Русского мира».
 
Патріарх відзначив особливу роль Російської Церкви у справі збереження і поширення російської мови. Мова Церкви – це мова, якою Господь говорить з віруючими. Саме Російська Церква визначила мовну формулу «Свята Русь», вклавши в таке визначення російського співтовариства і духовну складову.
 
На думку Патріарха, Російська Православна Церква повинна сприяти і сприяє щодня і щогодини формуванню культури «Русского мира».
 
Особливу увагу Патріарх Кирил приділив тому, що під егідою Російської Православної Церкви ніколи не було релігійних військових міжусобиць: «Русский мир» і РПЦ несуть функцію об'єднання націй і релігій, а не конфронтації, – повідомляє Фонд "Русский мир".
 
За словами Патріарха, "пробудження цивілізаційної свідомості в межах історичної Русі є сьогодні одним із найважливіших завдань. Перш за все, воно стоїть перед тими країнами, які безпосередньо зводять історію свого народу до Русі, тобто перед Білоруссю, Росією та Україною".
 
У єдину систему цінностей «Русского мира» Патріарх Московський включив релігійну віру і міжрелігійний мир, свободу і моральне вдосконалення особистості, самопожертву заради інших, міцну сім'ю, повагу до старших, справедливість, любов до Батьківщини, російську і церковно-слов'янську мови, загальні принципи побудови системи освіти і виховання.
 
"Нас також всіх єднає спільна історична пам'ять", – сказав Патріарх Московський."Ми визначаємо, що добре, а що погано в нашій історії, виходячи з того, наскільки дії влади і народу відповідали системі цінностей «Русского мира» і одночасно були спрямовані на збереження його єдності, забезпечення його безпеки та процвітання".

Оскільки зараз російська цивілізаційна традиція існує в умовах різної політичної та суспільної самоорганізації, то, на думку Патріарха Кирила, "в простір пастирської відповідальності Російської Церкви входять не тільки окремі країни історичної Русі, а й ті громади та спільноти людей, які пов'язують свою ідентичність з російською цивілізаційною традицією, але живуть за межами її канонічної території та за межами канонічної території інших Помісних Церков".
 
Україна, Білорусія, Молдова, Казахстан чи інші країни, в концепції Патріарха, можуть стати центрами не просто окремих держав, а й центрами загальної, могутньої російської цивілізації, "від імені якої вони здатні на повний голос говорити з іншими цивілізаційними полюсами світу".
 
Сьогодні було б важливо, сказав Патріарх, щоб суверенітет цих країн був «перезавантажений» і спрямований не на відокремлення від сусідів, а на відповідальне підтримання та розвиток нашої цивілізаційної спільності. В іншому випадку "втрата цієї унікальної спадщини буде означати втрату духовних орієнтирів у житті народів» Русского мира», руйнування їх культурної самобутності, слабкість перед зовнішніми викликами і погрозами".
 
Детально зупинившись на ролі Києва в російській цивілізації, Патріарх Кирил підкреслив, що сьогодні "історичні умови сприяють тому, щоб Київ знову став одним з найважливіших політичних і громадських центрів «Русского мира»".
 
У той же час приналежність до «Русского мира», за словами Патріарха, визначається не примусовим шляхом, а на основі вільного вибору людей і народів."Тому не може бути ніякого нав'язування ідеї «Русского мира».
 
Факторами, які мали б сприяти інтеграції в рамках «Русского мира», Патріарх назвав "спільність менталітету наших народів, а також готовність піти на жертовну підтримку у разі, коли виникнуть труднощі для іншої сторони самостійно справитися з проблемами, що виникли". "Країни «Русского мира», таким чином, можуть стати "прикладом моделі співпраці нового покоління, яку будуть брати за зразок інші народи планети, на кшталт того, як сьогодні багато рівняються на Європейський Союз", – наголосив Кирил.
 
Президент і прем'єр-міністр Росії направили учасникам Асамблеї свої вітання.

Повний текст виступу читайте на РІСУ.