• Головна
  • Теми
  • Кирил «для нетямущих» пояснив, що таке «Русский мир» і яка була його місія в Україні...

Кирил «для нетямущих» пояснив, що таке «Русский мир» і яка була його місія в Україні

28.07.2010, 14:06
Кирил «для нетямущих» пояснив, що таке «Русский мир» і яка була його місія в Україні - фото 1
Патріарх Кирил 28 липня закликав усіх в Україні правильно зрозуміти його слова про «Русский мир» і правильно оцінювати його візити. Про це він сказав у зверненні до віруючих під час Богослужіння в Києво-Печерській лаврі.

exklusiv.gifПатріарх Кирил 28 липня закликав усіх в Україні правильно зрозуміти його слова про «Русский мир» і правильно оцінювати його візити. Про це він сказав у зверненні до віруючих під час Богослужіння в Києво-Печерській лаврі, повідомляє кореспондент РІСУ, Олександр Бойко.

Сьогодні вранці Патріарх Кирил у співслужінні з Митрополитом Володимиром і також разом з єпископами УПЦ і РПЦ відслужили Літургію на площі перед Успенським храмом у Києво-Печерській лаврі.

Богослужіння Патріарха Кирила в ЛавріУ подячному слові Митрополит Володимир висловив сподівання, що цей візит Патріарха не останній, так як це розвиває духовність і благочестиве життя, зміцнює українське православ'я, канонічну Церкву. «Візит ваш пастирський, щоб не говорили представники ЗМІ», – сказав Митрополит Володимир.

Патріарх Кирилл подякував Митрополиту Володимиру за запрошення і сказав про те, що він завжди схиляється і буде схилятися перед його служінням в УПЦ. «У найтяжчі роки Господь благословив Вас очолити УПЦ, Господь не випадково поставив Вас, як найбільш відповідну людину для цього», – сказав Кирил.

Патріарх наголосив також, що служіння Митрополита Володимира допомагає утвердженню «Русского мира»: «Говорю для нетямущих, того миру, який не має відношення до політики, до влади, це той мир, де святі Церкви, де подвиг живе у віках, це духовна сила, що поєднує повз всякі політичні розділення, що роблять з багатьох одне ціле, одну духовну родину – Церкву Божу», – сказав Глава РПЦ.

Богослужіння Патріарха Кирила в ЛавріПатріарх також підкреслив, що його місія в Україні не скасувати автономію УПЦ: «Я відвідую цю святу землю відповідно до тих цілей і з тими намірами, які я відкрито проголошую перед ближніми та дальніми, але на жаль, ворог роду людського зводить наклеп на найсвятіше: на благовістя, на спільне служіння. Нам не слід боятися наклепу. Потрібно відповідати на всі спроби посіяти наклеп. Так от всім нетямущим, всім,хто не має слуху, всім,хто втратив зір і пам'ять, я хочу сказати, що слово Церкви – це золото, Церква ніколи не відступалася від своїх слів. Церква не порушує своїх слів, але ми знаємо приклади, коли церковнослужителі відмовлялися від своїх слів, від чого гинули духовно самі і захоплювали інших».

Патріарх також сказав про відкритість своєї позиції, яка виражається в головній меті його візиту – спільній молитві, і про відкритість до тих православних України, хто перебуває в розколі: «Говорять про те, що Патріарх приїздить в Україну, щоб обмежити права Предстоятеля УПЦ. Не для цього приїжджає в Україну, а для того, що разом з усім єпископатом нашої Церкви, українцями, росіянами представниками інших національностей свідчити світові про Христа розп'ятого, який може дати силу будь-якому грішникові. Тому ми простягали наші слова до тих, хто в розколі: любов Христова покриває всіх, і служителі цієї любові не можуть робити те, що протилежне цій любові. Тому ми будемо будувати відносини з нашими братами, які перебувають в розколі із однієї сторони на основі правди Божої, з іншого боку на основі любові, тому ніхто не повинен втрачати надію, тому що за всіх розіп'явся Христос», – зазначив Патріарх Кирило.

Сьогодні завершується третій візит Патріарха в Україну, який розпочався 20 липня.