• Головна
  • Новини
  • Каноністи Константинополя обґрунтували канонічну приналежність України до Вселенського Патріархату...

Каноністи Константинополя обґрунтували канонічну приналежність України до Вселенського Патріархату

06.10.2018, 21:57
Каноністи Константинополя обґрунтували канонічну приналежність України до Вселенського Патріархату - фото 1
Київська православна богословська академія УПЦ КП переклала українською мовою дослідження "Вселенський престол і українська церква", в якому каноністи Константинопольського Патріархату обґрунтували канонічну приналежність України до цього Патріархату.

Всел.jpgКиївська православна богословська академія УПЦ КП переклала українською мовою дослідження "Вселенський престол і українська церква", в якому каноністи Константинопольського Патріархату обґрунтували канонічну приналежність України до цього Патріархату, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на lb.ua.

У дослідженні, яке засноване на вивченні архівних документів, йдеться, що Вселенський Патріархат ніколи не передавав Київську митрополію Московському Патріархату. Канонічні кордони Російської Церкви були визначені в 1589 році, коли вона була підвищена до статусу Патріархату, і ніколи не змінювалися ніяким патріаршим або Синодальним томосом. Київська митрополія ніколи не входила в ці кордони.

Київська митрополія існувала з часу її створення єпархією Вселенського престолу, і кожен митрополит Київський отримував хіротонію від патріарха Константинопольського аж до 17 століття.

У 1686 році Вселенський патріарх Діонісій IV під жорстким тиском дозволив патріарху Московському висвячувати митрополита Київського, починаючи з Гедеона. Документ, згідно з яким патріарх Московський отримав цей дозвіл, називається "Грамотою про передачу". Але згідно з тодішньою термінологією слово "передача" має на увазі "дозвіл" на хіротонію, а ніяк не включення канонічної території в іншу автокефальну церкву. Цей дозвіл було видано з міркувань ікономії (практичної користі) з огляду на велику відстань між Києвом і Константинополем і війни між двома царствами.

Характеристика Київської митрополії як "підданої" патріарху Московському пояснюється там же і буквально означає "висвячувати в ньому митрополита". Московський Патріархат розумів це, але ніколи не дотримувався зазначених умов, бажаючи включити Київську митрополію і Україну в свою канонічну юрисдикцію.

Вселенський Патріархат через важкі історичні обставини тривалий час замовчував порушення, хоча ніколи про них не забував. Про це свідчить, наприклад, надання автокефалії Польській Церкві в 1924 році. У відповідному томосі йдеться, що це рішення засноване на тому, що Польща в церковному відношенні входить в Київську митрополію, яка в свою чергу перебуває під владою Вселенського Патріархату.

"Таким чином, Вселенський Патріархат має право і зобов'язаний проявляти належну материнську турботу про Українську Церкву в будь-якій ситуації, коли вважатиме за потрібне", - йдеться в дослідженні.