• Головна
  • Новини
  • Константинополь не погодився як Москва інтерпретує його позицію щодо України...

Константинополь не погодився як Москва інтерпретує його позицію щодо України

04.02.2016, 12:15
Константинополь не погодився як Москва інтерпретує його позицію щодо України - фото 1

Архидиякон Іван Хрісавгіс, богословський радник Вселенського Патріарха Варфоломія, опублікував 3 лютого в журналі First Things статтю "Про Великий собор Православної Церкви", в якій спростував нещодавні заяви Патріарха Кирила і його оточення про дипломатичну перемогу РПЦ на Синаксисі глав Православних Церков у Шамбезі.

Константинополь.jpgАрхидиякон Іван Хрісавгіс, богословський радник Вселенського Патріарха Варфоломія, опублікував 3 лютого в журналі First Things статтю "Про Великий собор Православної Церкви", в якій спростував нещодавні заяви Патріарха Кирила і його оточення про дипломатичну перемогу РПЦ на Синаксисі глав Православних Церков у Шамбезі, повідомляє "Релігія в Україні".

Відповідаючи на питання, "Чи дійсно Україна є каменем спотикання" на Синаксисі, архидиякон Іван Хрісавгіс пише:

"Дійсно, для Москви це так, проте не для інших. На відкритті Синаксисі Патріарх Кирил в приголомшливій тираді підняв питання про оспорюваний статус Української Церкви, на що Варфоломій відповів спокійно і без виправдань. Відповідно, питання про Україну не виносилося на наступні переговори або в офіційні рішення, і не було згадане в заключному комюніке.

Правда полягає в тому, що в результаті останнього Синаксису, який пройшов на минулому тижні, Москва може видавати бажану реакцію предстоятелів за дійсну, вселяючи власні ідеї про нібито рішення предстоятелів. Наприклад, Москва хотіла б змусити нас повірити, що Константинополь прогнувся під російським тиском, визнавши, що московський представник в Україні, якого Патріарх Кирило вирішив включити в свою свиту з двох членів, очолює канонічну Церкву в цій країні.

Однак з боку Константинополя не прозвучало жодних виправдань щодо будь-якої його діяльності в Україні, як і ніякого компромісу щодо його гідного бажання покласти край церковному політиканству в Україні, і як, знову ж, ніякої обіцянки послабити свої відносини з православними віруючими в Україні. Справді, Вселенський Патріарх Варфоломій підкреслив своє історичне і канонічне право відповідати на звернення або питання православних віруючих в Україні як «дочірньої церкви» Константинополя ".

Продовжуючи спростовувати інтерпретацію Московською Патріархією результатів Синаксису, богословський радник Вселенського Патріарха відповідає і на питання, чому Всеправославний Собор відбудеться на Криті:
"Ще до того як Синаксис Предстоятелів завершився, Москва пишалася своєю відмовою від пропозиції Константинополя провести Святий і Великий собор в церкві Святої Ірини в Стамбулі – місці проведення Другого Вселенського собору, яка з четвертого століття служила імператорською церквою і ніколи не була перетворена на мечеть.

Єдиною причиною зміни місця проведення Святого і Великого собору було бажання допомогти Москві взяти участь в зв'язку з поточними політичними суперечками між Росією і Туреччиною, а також міркування безпеки, викликані недавніми терористичними атаками в Стамбулі. Ця зміна є прикладом шляхетної гнучкості і великодушної відповідальності Вселенського Патріарха - підкріплюваного Святим Духом – необхідна для того, щоб забезпечити скликання Собору в червні цього року ".

Нагадаємо, що раніше УПЦ Київського Патріархату звинувачувала Главу РПЦ Патріарха Кирила в «публічній брехні» на Синаксисі.