• Головна
  • Новини
  • У Дніпропетровську встановили пам'ятний хрест-хачкар, присвячений 100-літній річниці геноциду вірмен...

У Дніпропетровську встановили пам'ятний хрест-хачкар, присвячений 100-літній річниці геноциду вірмен

25.04.2015, 18:45
У Дніпропетровську встановили пам'ятний хрест-хачкар, присвячений 100-літній річниці геноциду вірмен - фото 1

На подвір'ї вірменського церкви у Дніпропетровську 24 квітня зібралося декілька сотень городян. У руках вони тримали національні прапори двох держав — України та Вірменії. На службі перед храмом священнослужителі та віряни згадували півтора мільйона загиблих земляків під час геноциду в османській Туреччині.

День пам'яті геноциду вірмен у ДніпропетровськуНа подвір'ї вірменського церкви у Дніпропетровську 24 квітня зібралося декілька сотень городян. У руках вони тримали національні прапори двох держав — України та Вірменії. На службі перед храмом священнослужителі та віряни згадували півтора мільйона загиблих земляків під час геноциду в османській Туреччині. Вони тепер святі.

“Вчора у святому Ечмиадзині Святішим Католікосом і всією Вірменською Церквою були канонізовані жертви вірменського геноциду. Всі ці 100 років ми їх згадували як померлих, але тепер ми їх будемо прославляти як святих і будемо їм молитися”, — розповідає диякон вірменської церкви тер Самвел Макян.

Хачкар

День пам'яті геноциду вірмен у ДніпропетровськуУ день пам'яті про загиблих перед храмом представники вірменської громади встановили камін’яний хрест, який у їхній традиції має назву “хачкар”. Це стела з різьбленим зображенням хреста. Він для вірмен — символ спасіння, тож є квітучим. Сам хачкар показує переплетення гілок — паростків нового життя. Її привезли із самої Вірменії, адже матеріалу для такого пам'ятника в Україні не знайти. Харчкар вирізьблений з вулканічного туфа. До речі, з нього ж побудована єдина вірменська церква у Дніпропетровську.

“Наша громада у Дніпропетровську існує вже 13-й рік і весь цей час ми з Божою поміччю зводимо наш храм. І сподіваємося, що цього року нам все вдасться завершити,” — поділився з кореспондентом РІСУ приємним очікуванням тер Самвел Макян.

Вірменська церква у Дніпропетровську