• Головна
  • Теми
  • Вірменська громада Львова готується до святкування 650-річчя Вірменського собору...

Вірменська громада Львова готується до святкування 650-річчя Вірменського собору

20.08.2013, 12:25
Вірменська громада Львова готується до святкування  650-річчя Вірменського собору - фото 1
В рамках святкування відбудеться урочисте відкриття відреставрованої Голгофи Вірменської церкви.

Голгофа у подвір'ї Вірменського собору, до реставраціїЗ 13 по 15 вересня у Львові відбудуться урочистості, приурочені до 650-річчя Вірменської церкви. В рамках святкування відбудеться урочисте відкриття відреставрованої Голгофи Вірменської церкви.

Над відновленням Голгофи упродовж трьох років працювали польські і українські спеціалісти, зокрема реставратор Анджей Казберук та студенти і випускники Львівської академії мистецтв. Святиню відновлювали в рамках українсько-польського проекту “Збереження спільної культурної спадщини”.

Проект фінансувало Міністерство культури та національної спадщини Польщі, також фінансово допомогла вірменська громада Польщі.

Вівтар є компіляцією з трьох різних частин – фігури розіп’ятого Христа, двох жіночих – Матері Божої і Марії Магдалини, і дерев’яного тла, на якому змонтовані усі фігури. Композиція, різнорідна за технологією і методом різьблення, змонтована в єдине ціле в середині XVIII ст. “Голгофа” декілька разів горіла.

За інформацією організаторів, вулицю Вірменську, де розташований храм та Голгофа, на святкування спеціально оформлять, а також на будинках розмістять таблиці з інформацією про їх історію та мешканців. Під час свята відбудуться концерти, виставки, майстер-класи, експозиції світлин, частування та покази фільмів, екскурсії вірменським кварталом міста.

Довідка РІСУ: Вірменська Апостольська Церква (ВАЦ) є однією з найдавніших християнських помісних Церков. В Україні вірмени з'явилися ще задовго до створення Київської держави. У XI ст. руйнівні напади сельджуків, падіння царства Багратунідів, візантійська політика переслідування вірменів стали причиною їхнього масового виходу з батьківщини до Київської держави, переважно на територію її західної частини.

Вірменський собор у ЛьвовіВажливим чинником збереження національної самобутності в умовах діаспори стала Вірменська Церква. У 1364 р. патріаршою грамотою Католікоса всіх вірменів Месропа І у Львові засновано вірменську єпархію, яку через три роки було затверджено декретом польського короля Казимира Великого. Таким чином львівський храм Успіння Пресвятої Богородиці (освячений у 1363 р.) став катедральним собором і єпархіальним центром усіх вірменів Русі, Валахії і Молдови.

28 листопада 1991 р. в Україні було офіційно відновлено і зареєстровано єпархію Вірменської Апостольської Церкви, громади якої зараз діють у Львові, Києві, Одесі, Харкові, Донецьку, Дніпропетровську, а також у деяких містах Криму. Вірменська громада Львова нараховує біля трьох тисяч осіб.

Українську єпархію ВАЦ очолює архиєпископ Григоріс Буніатян, осідок якого знаходиться у Львові. Завершено повернення вірменській громаді катедрального Успенського собору. 25 червня 2001 р. під час перебування у Львові храм відвідав Папа Іван Павло ІІ.