• Головна
  • Новини
  • Вперше в Україні відбулася Генеральна Асамблея Європейського Комітету Католицької освіти...

Вперше в Україні відбулася Генеральна Асамблея Європейського Комітету Католицької освіти

07.11.2016, 13:26
Вперше в Україні, у Києві, 28-29 жовтня 2016 року відбулася 88 Генеральна Асамблея Європейського Комітету Католицької освіти(CEEC). Йшлоя про автономію католицької освіти в Європі та про міжкультурний і міжрелігійний діалог у католицькій школі.

Вперше в Україні, у Києві, 28-29 жовтня 2016 року відбулася 88 Генеральна Асамблея Європейського Комітету Католицької освіти(CEEC). Йшлоя про автономію католицької освіти в Європі та про міжкультурний і міжрелігійний діалог у католицькій школі.

На зустріч прибули 34 представники з 21 країни Європи на запрошення Комісії УГКЦ  у справах освіти та виховання.

Глава УГКЦ Патріарх Святослав відкрив роботу Асамблеї привітанням гостей-учасників зустрічі та ознайомив їх зі станом та перспективами католицької освіти в Україні. Глава УГКЦ підкреслив, що проведення Генеральної Асамблеї у Києві – це історична подія, яка вплине на розвиток української освіти і на майбутнє суспільства. Він наголосив на значенні цієї події, звернувшись до представників СЕЕС:

«Ваша присутність тут дуже важлива, бо Ви підтверджуєте, що можливо бути одночасно європейцем і християнином, а католицька освіта надає не лише компетенції, а й високий рівень формації та виховання, і, водночас, дружнє та мирне середовище для розвитку всіх учасників християнського освітнього закладу.

Також Патріарх Святослав  зазначив, що Українська Греко-Католицька  Церква має що сказати сьогодні суспільству, і не лише суспільству, а  й цілій світовій спільноті, і наголосив на необхідності плекати простір свободи, відкритості, гідності та безпеки в шкільному середовищі:

«Перед  нами стоїть завдання формувати новий образ вчителя-освітянина, плекати цілісні підходи до виховання та освіти. Сьогодні служіння через  християнську освіту – це діяльна присутність Церкви в українському суспільстві. Тому Ваші зрілі ідеї, Ваш досвід надзвичайно важливі для нас.»

За словами Глави УГКЦ, Революція Гідності захистила європейські цінності та права людини в українському суспільстві, знаком яких були приватні католицькі школи:

«Католицька освіта в  Україні сьогодні відкрита на автентичні цінності, такі як гідність особи, права людини, дія закону, а також – Закон, який впорядковує, тобто, на справжні цінності християнської Європи».

Під час зустрічі учасники Асамблеї молились за мир в Україні та благополуччя словами 29-го псалма: «Нехай Господь дасть силу своєму народові! Нехай Господь благословить свій народ миром!»

28 жовтня також відбулась зустріч представників Європейського Комітету з Володимиром Ковтунцем, першим заступником Міністра освіти та науки України. Учасники європейської зустрічі цікавились як проходить процес демократизації освітньої галузі в Україні та як забезпечено право батьків на можливість вибору християнської освіти для їхніх дітей у католицьких школах.  Заступник Міністра розповів гостям, що уряд здійснює послідовні кроки в напрямку переформатування української освіти, готуючи новий закон про початкову та середню освіту.п. Володимир Ковтунець наголосив:

«Стратегія Міністерства сьогодні – це концепція нової школи, мета якої – дати дітям компетенції, виховання та сформувати цінності. Працюємо над новими освітніми стандартами і не уявляємо собі сьогоднішній розвиток освіти без співпраці з Церквою».

У ході подальшої  роботи представники Італії, Словенії поділились досвідом кращих практик міжкультурного та міжрелігійного діалогів у католицьких школах цих країн.

Важливим було ознайомлення учасників з результатами Всесвітнього  Звіту про свободу освіти за 2016, яку  представив д-р Ігнаці Грауi Каллізо, з місії OIDEL .

Окрім представників держав та секретаріату СЕЕС, в Асамблеї взяли участь представник католицьких шкіл з Мальти, постійний представник при Раді Європи в Страсбурзі (OIEC) Георг Плац, генеральний секретар Міжнародного Бюро  католицької освіти (OIEC) Філіп Рішар.

Учасником Асамблеї від римо-католицької Церкви в Україні був о. Міхал Воцял, СДБ, директор школи «Нарнія» м. Одеса. Від Комісії у справах освіти та виховання УГКЦ  у роботі брали участь п. Дзвенислава Романець, керівник програми християнського дошкілля,  о. Петро Майба, СДБ, керівник напряму католицького шкільництва комісії, с. Христофора Буштин, СНДМ, Голова комісії.