У Києві започаткували Відкритий православний університет Святої Софії

На території заповідника «Софія Київська» 4 березня презентували Відкритий православний університет Святої Софії. «Україна відкрита світові. Церква відкрита суспільству» — cаме під таким девізом на території заповідника відтепер буде постійно діяти екуменічний майданчик для роздумів над історією та формування майбутніх ідей.

На території заповідника «Софія Київська» 4 березня презентували Відкритий православний університет Святої Софії. «Україна відкрита світові. Церква відкрита суспільству» — cаме під таким девізом на території заповідника відтепер буде постійно діяти екуменічний майданчик для роздумів над історією та формування майбутніх ідей. За задумом організаторів, цей освітній майданчик дозволить зробити певні кроки у відновленні єдності України та українського Православ’я.

 

Відкритий православний університет Софія Київська

Розробниками проекту стали Ініціатива «21 листопада» та заповідник «Софія Київська», а приурочено його до 1000-ліття початку княжіння Ярослава Мудрого. Організатори підкреслюють, що новий університет є недержавним, неконфесійним об’єднанням, а спільнотою вірян різних релігій, які займатимуться освітою та просвітою. За словами протоєрея УПЦ Георгія Коваленка, завданнями проекту буде: пропагування європейських та біблійних, формування українських цінностей та ідей з фокусом на міжнародну спільноту, обговорення реформ та майбутнього, а також шляхів відновлення єдності Православ’я.

«Ми створили відкритий майданчик для діалогу представників суспільства, різних конфесій, науковців та міжнародних експертів. Ми сподіваємось на відновлення величі Київської митрополії та досягнення єдності, чого бажає народ. Це лише одна з візій, яку ми пропонуємо», — додав він.

Робота університету відбуватиметься не лише у традиційних формах. Зокрема мова йде про відкриті лекції від учасників Ініціативи «21 листопада» про європейські цінності; філософи та богослови представлять цикл заходів на тему «Релігія у ХХІ столітті». Постійно діятиме круглий стіл «Українська Православна Церква у ХХІ ст..»; відбуватимуться міжнародні конференції «Премудрість земна і небесна»; буде створено віртуальний університет та електронну бібліотеку разом з видавничим відділом «Бібліотека Премудрості»; запрацює дитяча школа «Анни Ярославни». Ці проекти стали можливими завдяки фінансовій підтримці меценатів та представників бізнесу.

Важливими аспектами роботи університету стане освіта он-лайн та дистанційне навчання, підкреслила професор Інституту філософії ім. Г. Сковороди Людмила Филипович: «Освіта потребує реформування. Ми бачили чудові приклади НаУКМА та УКУ, однак православна ніша довго залишалась вільною. Нарешті ми дочекались появи відкритого університету, чиїм базисом мають стати наукові дослідження, що надаватимуть актуальну інформацію з перших рук. Філософи готові долучатись до відновлення традицій Київської Русі».

У найближчих планах засновників освітнього майданчику проведення відкритих лекцій, які відбуватимуться на території заповідника. Перша подібна зустріч запланована на 10 березня, о 18:00, на тему «Релігія та ідеологія», яку представить архимандрит Кирил (Говорун). Пізніше буде анонсована публічна лекція о. Георгія Коваленка: «Великий Піст: традиції та сучасність».

В'ячеслав Кириленко, о. Георгій Коваленко, Неля Куковальська

Презентація ВПУСС