• Головна
  • Новини
  • На День Львова вперше покажуть відреставровані найдавніші українські ікони...

На День Львова вперше покажуть відреставровані найдавніші українські ікони

12.04.2016, 12:10
У реставраційній майстерні Національного музею імені Андрея Шептицького упродовж двох років готують масштабну виставку – «Юрій Змієборець та свято воїни». Її відкриють 6 травня, на День Львова.

У реставраційній майстерні Національного музею імені Андрея Шептицького упродовж двох років готують масштабну виставку – «Юрій Змієборець та свято воїни». Її відкриють 6 травня, на День Львова.

Більшість із цих ікон не бачив ніхто, крім хранителів фондів музею. І нарешті на День Львова скарби покажуть публіці.

Та аби шедеври постали у всій своїй красі, їх реставрують. Півсотні творів із кропіткою працею відновлювали кілька десятків реставраторів не один рік.

«Упродовж двох і більше років ми день у день працюємо над творами. Роботи різної складності були: знімати тільки поверхневі забруднення, а більшість – то потемніла оліфна плівка», – повідомив завідувач науково-дослідного реставраційного відділу музею Володимир Мокрій.

Покажуть ікони XIII-XIX ст. з різних регіонів України авторства і народних майстрів, і справжніх зіркових, якщо висловлюватися по-сучасному, іконописців.

«Це буде така зіркова виставка. Бо серед ікон – Юрій Змієборець Луки Долинського, і буде архангел Михаїл пензля і Кондзелевича, і Рутковича, і менше знаного Шестаковича», – розповіла заввідділу давнього українського мистецтва музею Марія Гелитович.

Однією з найбільших сенсацій виставки стане ікона архангела Михаїла – науковці визначили на 99%, що автором є славетний львівський іконописець Федір Сеньковича. Художниця-реставраторка Ірина Мельник повертає його твір до життя.

«Золота і срібла на іконі видно не було, вона була повністю темна від кіптяви і забруднень. Перше, що довелося зробити, – це укріпити гостроаварійні місця. Другим етапом було забрати ті різночасові пізніші вставки. І тепер вже я беруся за тонування ікони», – пояснила Ірина Мельник.

Виставку «Юрій Змієборець та святі воїни» відкриють на День Юрія, повідомляє ZAXID.net.