• Головна
  • Новини
  • У Києво-Печерському заповіднику представлено на огляд 120 пам’яток іконопису й декоративного мистецтва...

У Києво-Печерському заповіднику представлено на огляд 120 пам’яток іконопису й декоративного мистецтва

23.06.2015, 11:54
У Києво-Печерському заповіднику представлено на огляд 120 пам’яток іконопису й декоративного мистецтва - фото 1
До відкриття виставки було видано окремий каталог, а всі шедеври мають супровід у вигляді QR-кодів, через які, за допомогою гаджетів, відвідувачі зможуть дізнатись максимальну інформацію про той чи інший предмет.

Продемонструвати національну своєрідність українського іконопису, розмаїття художньої мови, багатий сюжетний репертуар і регіональні особливості української ікони, а також стилістичні зміни, що з плином часу в ній відбувалися - саме такі завдання покладають організатори міжмузейного виставкового проекту, що стартував 18 червня 2015 року в Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику.

виставка_1.jpg

120 пам'яток, серед яких твори іконопису й декоративно-літургійного мистецтва Х-XIХ ст. зі збірок Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, Благодійного фонду «Платар. Пам'яті Сергія Платонова», Фонду «Арт-інвест Групп», Музею Шереметьєвих та Антикварного салону «Дукат» матимуть можливість оглянути кияни та гості Києва протягом всього літа. 

До відкриття виставки було видано окремий каталог, а всі шедеври мають супровід у вигляді QR-кодів, через які, за допомогою гаджетів, відвідувачі зможуть дізнатись максимальну інформацію про той чи інший предмет. 

виставка_2.jpg

В урочистому відкритті взяли участь та виступили: генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Любомир Михайлина, перший заступник Міністра культури України Ігор Ліховий, народний депутат України Сергій Тарута.

Любомир Михайлина подякував всім партнерам за конструктивну співпрацю всім присутнім над проектом. А також зазначив, що виставка є внеском у популяризацію величі і багатства сакрального мистецтва XIV – XVII ст. та відродження і розвитку традицій іконопису на теренах України. А також - це своєрідна молитва за Україну і за мир в цей нелегкий час випробувань нашої держави.

виставка_3.jpg

Під час свого виступу Ігор Ліховий зробив екскурс в минуле, наголосивши на винятковому значенні ікони в житті українця, і на тому, що ікона, навіть після того, коли вона перестає бути предметом культу, перетворюючись у музейний предмет, не втрачає свого сакрального значення. 

Проект "Світ української ікони" - це приклад того, що музей і приватний колекціонер можуть бути партнерами, а не конкурентами, що працюють на спільне завдання - показати велич і різноманіття українського мистецтва. Не поділяючи його на «твоє» і «моє», бо творилось воно тут, на цій землі, людьми, народженими тут чи тими, для кого Україна стала рідною. Більш символічного для цього місця, ніж Києво-Печерський заповідник не існує. 

Виставку можна оглянути щоденно з 19 червня 2015 р. з 9.00 до 18.00 за адресою: м. Київ, вул. Лаврська 9, корпус № 4 Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Про це інформує Музейний простір.