У Львові представляють «Образ перемоги»

28.04.2015, 15:07
У Львові представляють «Образ перемоги» - фото 1
У львівській галереї сучасного сакрального мистецтва Icon-art з 22 квітня по 10 травня триває виставка сучасних українських іконописців «Образ перемоги / Святий Юрій». У експозиції представлені роботи більш як 20 митців, які різняться стандартною та авторською мішаною технікою

У львівській галереї сучасного сакрального мистецтва Icon-art з 22 квітня по 10 травня триває виставка сучасних українських іконописців «Образ перемоги / Святий Юрій». У експозиції представлені роботи більш як 20 митців, які різняться стандартною (гравюра, ікона на склі і дошці) та авторською мішаною технікою, — повідомляє кореспондент РІСУ Ніна Поліщук.

Нова виставка не даремно присвячена саме св. Юрію, адже він вважається покровителем Львова і ще з візантійських часів вважали його заступником імператорів та воїнів. Тим паче, що тема так званої «войовничої Церкви», яка виступає проти зла, дедалі частіше стає популярною та актуальною в сучасному українському мистецтві. Цією виставкою львівські митці вкотре підкреслили свою співучасну позицію із війною на Сході України. Відтак, нерідко св. Юрій або Георгій замість змія вбиває двоголового орла-агресора.

робота Святослав Владика

робота Романа ЗілінкаІкона Змієборця несе в собі зміст перемоги не стільки фізичної, скільки духовної над Злом, що обов’язково буде скинуте. Якщо звернути увагу пильніше, то, як зауважує мистецтвознавець Марія Цимбаліста, у традиції української іконографії завжди можна простежити особливе Боже благословення, що спадає на Змієборця. На цьому ж благословенні наголосили і львівські митці: благословляюча Божа десниця у небесах (робота Наталі Русецької), знак хреста (роботи Андрія Винничка та Софії Білик), відкриті небеса, багряний, золотистий плащ воїна, що невідомою силою здіймається в небо (роботи Романа Зілінко, Остапа Лозинського, Арсена Берези та інших). Усі ці символі вказують на волю Божу і перемогу, що за нею послідує, якщо довіритися вічному.

Олександра БриндіковаУ анотації до нової виставки мистецтвознавець М. Цимбаліста звернула увагу на важливі символічні деталі житія святого: «Коли крізь призму цих напружених, яскравих й, одночасно з тим, спокійних та певних образів, ми подивимося на історію про мученицьку смерть святого, за часів римського імператора й переслідувача християн Діоклетіана, то, в першу чергу, побачимо в ній не страждання і смерть святого, але перемогу і вінець його безсмертної слави. І коли пригадаємо собі образ Юрія, якого шмагали жилами, крутили на колесі із гострими цвяхами, здирали з нього шкіру й вбивали, то насправді побачимо ту саму напружену боротьбу, й одночасно із тим — впевнений спокій праведника, що зводить нанівець усі підступні вчинки, спокуси, вогненні пащі безбожної влади зла… Непростий образ перемоги, але важливий у всі часи, й особливо живий для нас сьогодні».

Галерея Icon-art знаходиться на вул.. Вірменській, 26. Виставка відкрита протягом дня з 11.00 до 19.00.

На виставці