• Головна
  • Новини
  • У Національному музеї історії України відкрилась виставка «Світле Воскресіння Христове»...

У Національному музеї історії України відкрилась виставка «Світле Воскресіння Христове»

06.04.2015, 13:50
У Національному музеї історії України відкрилась виставка «Світле Воскресіння Христове» - фото 1
«Світле Воскресіння Христове» — виставка-інсталяція, приурочена до свята Пасхи, відкрилась 3 квітня у Національному музеї історії України в Києві

exklusiv.gif«Світле Воскресіння Христове» — виставка-інсталяція, приурочена до свята Пасхи, відкрилась 3 квітня у Національному музеї історії України в Києві, — повідомляє власкор РІСУ Ірина Риндич.

Старовинна Плащаниця

Серед експонатів виставки: Плащаниця ХVIIІ століття, яку привіз до музею у 1913 році Данило Щербаківський; ікона «Воскресіння Христове з двунадесятими празниками» кінця ХІХ століття; Євангеліє 1697 року (книга потрапила у музейні фонди 1951 року з колекції Києво-Печерського історико-культурного заповідника); напрестольний хрест, яйця керамічні, лампадка – ці культові предмети у 1850-х роках виготовляла Києво-Межигірська фаянсова фабрика для церковних потреб.

Як зазначила в коментарях для РІСУ автор виставки, завідуюча сектором в Національному музеї історії України Лілія Пушкарь: «Головна мета виставки – вшанування національних звичаїв і традицій святкування цього світлого свята Великодня. На виставці представлені експонати ХVII — поч. ХХ ст. Елегантним додатком, своєрідним бонусом є інсталяція від Марини Іванової з «Музею історії моди» – костюми ХІХ – поч. ХХ ст., що демонструють сім’ю, яка йде до храму святити паску у святковому одязі».

Серед експонатів виставки представлені писанки Марійки Янчин. «Адже неможливо уявити святкування Пасхи без цього атрибуту», – додали організатори виставки.

Виставка триває з 3 квітня 2015 року до 20 квітня 2015 року.

Частина виставки

Святкова родина

Ікона Страшного Суду