У Тернополі відкрили виставку робіт Іоана Георга Пінзеля

21.11.2014, 10:23
У Тернополі відкрили виставку робіт Іоана Георга Пінзеля - фото 1
Оновлений зал робіт всесвітньознаного скульптора XVIII століття Іоана Георга Пінзеля відкрили 20 листопада у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.

exklusiv.gifПінзель1.jpgОновлений зал робіт всесвітньознаного скульптора XVIII століття Іоана Георга Пінзеля відкрили 20 листопада у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.

Серед шедеврів, які може оглянути кожен охочий - фігури алегорії Віри, Мужності, Мудрості, святий Франциск Борджіа, рельєфи «Відсічення голови Івана Хрестителя», «Чудо святого Миколая» і врата з давніх храмів Бучача. Також відвідувачам демонструють давні світлини робіт майстра XVIII століття у бучацьких храмах авторства одного з перших професійних художників Тернополя ХІХ століття Брунона Калішевського.

Пінзель_3.jpgОригінали цих світлин зберігають також у фондах музею. Є в експозиції і портрет мецената Пінзеля - графа Миколи Потоцького."

«На багатьох конференціях нам доводиться захищати думку, що Іоан Георг Пінзель - саме український митець. Адже поляки, німці, чехи теж говорять про нього, як про свого... Але він жив, одружився і працював саме у нас, у Бучачі. Він - людина доброї європейської освіти, приїхав до нас і поєднав традиції цієї освіти з традиціями місцевого народного мистецтва, створивши новий стиль «експресивного бароко", - розповідає багатолітня дослідниця творів Пінзеля і автор книг про майстра Віра Стецько. - Сьогодні ми можемо говорити вже про 40 учнів Іоана Георга Пінзеля!»

виставка.jpg

Виставлені шедеври - це ті самі, що два роки тому підкорили французький Лувр.

Пінзель_2.jpg

«Тож вам не обов'язково вистоювати довгі черги у Парижі. Можна просто взяти друга і прийти сюди, у Тернопільський краєзнавчий музей, - акцентує тернопільський бард і автор пісень, заступник міського голови Олександр Смик.»

Пінзель_4.jpgУ музеї наголошують, що в залі витримано усі необхідні умови для збереження скульптур Пінзеля: постійно контролюють рівень вологості і температурний режим 15С.

«Це оптимальні умови, - продовжує Віра Стецько. - Дуже дякую київському реставраційному центру за їхню роботу. Вже два роки, як її виконали і жодних змін у роботах ми не спостерігаємо.»

Виставку відкривали з молитвою і священичим благословенням, духовні пісні виконали семінаристи Тернопільської Вищої духовної семінарії ім. Патріарха Йосифа Сліпого. А завершили урочистості церковним гімном «Боже великий, єдиний».

Опріч сказаного, є у залі стенди, де можна оглянути літературу, видану протягом багатьох років про Іоана Пінзеля і його твори.