• Головна
  • Новини
  • У Львові представлять найбільшу колекцію гуцульських ікон на склі...

У Львові представлять найбільшу колекцію гуцульських ікон на склі

17.01.2012, 12:39
У Львові представлять найбільшу колекцію гуцульських ікон на склі - фото 1
19 січня о 16.00 в галереї ICONART відкривається виставка найбільшої колекції гуцульських ікон на склі відомого мирянського діяча Івана Гречка під назвою "Червоні образи".

У Львові представлять найбільшу колекцію гуцульських ікон на склі19 січня о 16.00 в галереї ICONART відкривається виставка найбільшої колекції гуцульських ікон на склі відомого мирянського діяча Івана Гречка під назвою "Червоні образи".

Як розповідають в галереї, у другій половині XVIII ст. у гірських районах Центрально-Східної Європи народні майстри почали малювати ікони на склі. У XIX ст. це мистецтво досягло розквіту в Богемії, Сілезії, Моравії, Словаччині, Румунії і у Галичині, передусім на Гуцульщині.

У збірці відомого львівського колекціонера Івана Гречка іконам на склі належить головне місце — це його пристрасть. І можна зрозуміти чому.

Гуцульські ікони вирізняє особлива палітра, в основі якої яскраве червоне тло. З точки зору стилю – це т.зв. naive art з його спрощеністю, площинністю, безпосередністю і винятковою виразністю образів. В іконографії тут багато західних латинських елементів, крізь які проступає візантійська основа і фантасмагорії фольклору.

В мерехтінні яскравих барв, зірок і квітів можна побачити Богородицю, яка годує Дитя або ж простирає мафорій над вірними, щоб захистити; і святого Юрія на коні, який пронизує змія списом, здобуваючи перемогу; св. Варвару з чашею в руці, яка закликає до Причастя; пророка Іллю на розмальованій колісниці, якою правлять янголи, возносячи наш погляд на Небо; і бідного Лазаря, якому пси лижуть рани на тлі бенкету багача – це нагадування, що страждання в цьому світі є шляхом до спасіння.

Споглядаючи ці образи, відвідувачі потрапляють у втрачений світ автентичних гуцульських хат і церков. Завдяки подвижницькій діяльності Івана Гречка частка цього світу була врятована і сьогодні промовляє до людей.

Виставку колекції ікон на склі «Червоні образи» можна відвідати з 19 січня до 15 лютого у Галереї сучасного сакрального мистецтва «ICONART» за адресою: м. Львів, вул. Вірменська 26, з 12 до 19 год. щоденно, крім понеділка.