• Головна
  • Новини
  • Вербну неділю (Вхід Господній в Єрусалим) 9 квітня святкують християни східної традиції...

Вербну неділю (Вхід Господній в Єрусалим) 9 квітня святкують християни східної традиції

09.04.2017, 09:26
Вербну неділю (Вхід Господній в Єрусалим) 9 квітня святкують християни східної традиції - фото 1
Цьогоріч Вербна Неділя випадає на 9 квітня ( як і в римо-католиків та вірмен). Це велике свято у християнському році відноситься до числа дванадесятих.

Цьогоріч Вербна Неділя випадає на 9 квітня ( як і в римо-католиків та вірмен). Це велике свято у християнському році відноситься до числа дванадесятих.

За євангельським переданням, коли Ісус Христос воскресив з мертвих Лазаря, люди, які бачили це, повірили, що він дійсно Син Божий. Коли Ісус в’їжджав на віслюкові до Єрусалима, то люди, вшановуючи його, встеляли дорогу своїм одягом, а також вітали пальмовим гіллям.

В Україні таким деревом стала верба, тому в народі це свято називають Вербною Неділею, святкують її за тиждень до Великодня, а весь тиждень називають вербним.

Свято в Єрусалимі водночас стало передвісником страждань Ісуса – за кілька днів його розіп’яли. Тому наступний за Вербною неділею тиждень називають Страсним. Упродовж Страсного тижня утримання від скоромної їжі повинно бути особливо суворим. 

У цей день Церква згадує царське прославлення Ісуса Христа перед Його хресною смертю для того, щоб показати, що страждання Спасителя були добровільні. 

Церковні служби у цей день продовжують служби Лазаревої суботи. На всеношній свята читаються пророцтва Старого Заповіту про Царя-Месію разом з євангельськими розповідями про вхід Христа до Єрусалима. На утрені благословляють (святять) гілки, що їх віруючі тримають у руках під час усієї служби. Це свідчить, що вони зустрічають Господа, який невидимо гряде, і вітають Його як Переможця пекла і смерті, тримаючи в руках «знамення перемоги» — верби з запаленими свічками. 

У народі вірять – освячена верба має цілющу та очисну силу: символічне биття освяченим гіллям оберігає від хвороб. В цей день дітей легенько "гладять" гілочкою лози, а коли б'ють, то примовляють: "Не я б’ю, верба б’є, за тиждень — Великдень." 

Освячені "котики" встромляють за образи та зберігають протягом року до наступних Великодніх свят.