У Запоріжжі Різдво різні конфесії святкували разом

08.01.2016, 14:15
У Запоріжжі Різдво різні конфесії святкували разом - фото 1
Міжконфесійне святкування Різдва Христового 7 січня у Запоріжжі вперше відбулося на головній площі міста, біля обласної ялинки. Представники різних церков виступали на одній сцені.

Міжконфесійне святкування Різдва Христового 7 січня у Запоріжжі вперше відбулося на головній площі міста, біля обласної ялинки. Представники різних церков виступали на одній сцені.

Різдво у Запоріжжі

Розпочала святкові заходи спільною молитвою представників різних християнських конфесій. Єпископ Харківсько-Запорізької  дієцезії Римо-Католицької Церкви Ян Собіло, єпископ Запорізький і Мелітопольський Української Православної Церкви Київського Патріархату Фотій (Давиденко), священик Української Греко-Католицької Церкви отець Андрій Бухвак, єпископ Запорізької області Християн Віри Євангельської Василь Гедаревич та його заступник Андрій Лисенко, пастор євангельської церкви «Еммануїл» Сергій Ободенко, пастор церкви «Сіон» Християн віри євангельської Андрій Ярмохін привітали запоріжців та побажали миру Україні та миру в серцях людям.

Різдво у Запоріжжі

Директор департаменту  культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації Владислав Мороко зазначив: «Таке спільне свято є прикладом толерантності та доброї волі. В Запоріжжі вперше проходить «Різдвяний фестиваль», який розпочався 25 грудня святкуванням католицького Різдва, також на головній площі міста».

Церква «Христос є відповідь» підготувала концертну програму, до якої приєдналися учасники флеш-мобу зі співу колядок. Цей флеш-моб для всіх бажаючих вже п’ятий рік проводить міська газета «Запорозька Січ».

Далі запоріжців привітав архиєпископ Запорізький і Мелітопольський Лука (Коваленко)  Української Православної Церкви (Московського Патріархату).

У Різдвяному концерті взяли участь хори запорізьких храмів.

Різдво у Запоріжжі

Владика СтепанСпільна молитва також відбулася у запорізькому римо-католицькому храмі Бога Отця Милосердного. Тут в урочистій Святій Літургії взяли участь католики західного та  східного обряду. Співслужили єпископ Харківсько-Запорізької  дієцезії РКЦ Ян Собіло та екзарх Донецький УГКЦ єпископ Степан Меньок. Владика Степан, який вимушено переїхав з Донецька до Запоріжжя, нагадав про всіх, хто зараз через війни не може відсвяткувати Різдво, і зазначив: «У Донецьку, завдяки стійкості наших вірних ми маємо змогу проводити святі Літургії».

На головній же площі міста свято тривало до вечора, незважаючи на снігопад, який перейшов у крижану зливу. Глядачі грілися, під парасольками дивилися різдвяну вертепну сценку, яку показали діти й підлітки. Бо радісне Різдво наступає за будь-якої погоди, — впевнена запорізький кореспондент РІСУ Олена Піддубна.