• Головна
  • Новини
  • У Києві відкрили резиденцію Святого Миколая «нового формату»...

У Києві відкрили резиденцію Святого Миколая «нового формату»

09.12.2014, 10:04
У Києві відкрили резиденцію Святого Миколая «нового формату» - фото 1
У понеділок, 8 грудня, на території козацького селища «Мамаєва Слобода» у Києві відчинила свої двері головна резиденція Святого Миколая. Організатори запевняють, що вони пропонують свято нового формату, а не просто роздачу подарунків для дітей.

exklusiv.gifУ понеділок, 8 грудня, на території козацького селища «Мамаєва Слобода» у Києві відчинила свої двері головна резиденція Святого Миколая. Організатори запевняють, що вони пропонують свято нового формату, а не просто роздачу подарунків для дітей.

Відкриття розпочалось з майстер-класу дітей з ліплення медових пряників. Малеча готувала свої кулінарні шедеври за старовинними рецептами. Кожен з них міг загадати своє заповітне бажання, розказавши його горщику, який потім відправився випікатись.

Резиденція_3.jpg

Директор «Мамаєвої Слободи» Костянтин Олійник, який перебуває на лікуванні після поранення в зоні АТО, підкреслює, що вони пропонують свято абсолютно нового формату: «В Києві раніше не було Святих Миколаїв, були Йолопукки, Санта Клауси, Діди Морози – хто завгодно. Святий Миколай вчить добру, а добро означає працю та чесноти. Дитина не має просто отримати подарунок за те, що вона дитина. Ми проводимо низку майстер-класів, пропонуємо їм потрудитись, а потім відзвітувати про свої минулорічні справи. І тоді вже наш Миколай має вирішити, чи заслуговує дитина на різочку, чи може отримати подарунок. У нас в суспільстві прийнято, що діти мають отримувати дарунки задарма, це пострадянський спадок. Але ж вони мають заслужити подарунок, зробити щось добре та достойне».

Резиденція_4.jpg

Окрім того, була покладена традиція написання свого родоводу. Під час занять діти мають розповісти про своїх предків. Також вони вчитимуть колядки та щедрівки, готуючись до майбутніх свят. Усім бажаючим доступні майстер-класи з ліплення вареників, виготовлення медових свічок з вощини, виготовлення ляльок-мотанок, катання на конях, стрільби з лука або ж вони можуть взяти участь в історичних квестах або виставах.

Резиденція_6.jpg

Перша резиденція Святого Миколая була встановлена в Івано-Франківську, з  митрополитом Димитрієм, додає Олійник: «У Мамаєвій слободі гарантоване перенесення у часі – Святий Миколай приїхав до дітей на кінних санчатах у хутряній шубі, шапці шляхтича відповідно до свого сану, у супроводі сердюків (козацької охорони). Після цього козаки від селища підписали зі Святим Миколаєм Глейт – охоронні грамоти про співпрацю, з чого і почалась робота його резиденції. Важливо показати формат саме українського свята, привчати дітей до наших рідних традицій».

Резиденція_2.jpg

Резиденція_7.jpg

Резиденція_8.jpg

Організатори щодня отримують сотні листів, особливо від дітей з Луганської та Донецької області. В основному діти пишуть про єдине бажання – миру та злагоди в країні. Перший лист прийшов від дівчинки з Алчевська, яка розповіла, що в них вулицями їздять танки і їй страшно. Було прийняте рішення відправити посланців, щоб особисто привітати її та ще двох братів з сестрою 19 грудня.

Резиденція_охорона.jpg

У резиденції наголошують, що для організованих груп потрібне попереднє замовлення занять. Резиденція працює з 08 грудня 2014 року по 30 грудня 2014 року з 10:00 до 17:00. Домовитись про майстер-клас можна за телефонами: 361-98-48; 066-091-10-76 або через пошту: [email protected].

Резиденція_9.jpg