• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет не виключає можливості святкувати Різдво 25 грудня...

Патріарх Філарет не виключає можливості святкувати Різдво 25 грудня

05.01.2012, 17:18
Патріарх Філарет не виключає можливості святкувати Різдво 25 грудня - фото 1
Патріарх УПЦ КП Філарет вважає, що не існує поважних перешкод, аби святкувати Різдво Христове 25 грудня разом з більшістю християн.

Патріарх ФіларетПатріарх УПЦ КП Філарет вважає, що не існує поважних перешкод, аби святкувати Різдво Христове 25 грудня разом з більшістю християн. Проте перед тим, як проводити календарну реформу, слід все добре зважити і передусім настрої вірян. Таку думку висловив у інтерв’ю УНІАН Предстоятель Київського Патріархату, відповідаючи на питання, чи не варто українцям перейти на Григоріанський календар.

«За новим календарем святкує всі християнські свята не тільки католицька і протестантська Церкви, а і переважна більшість православних. І тільки п’ять – Єрусалимська, Російська, Українська, Грузинська і Сербська – святкують за старим, Юліанським, календарем», - сказав він.

«Але треба сказати, що по відношенню до астрономічного календаря і Юліанський календар застарілий, і Григоріанський вже застарілий. З точку зору науки чи християнського віровчення нема перешкоди до переходу на новий стиль. Але є психологічна перешкода. Люди настільки звикли до Юліанського календаря, що не хочуть від нього відступити», - додав Глава УПЦ КП.

Патріарх Філарет розповів, що колись Російська Церква робила спробу провести календарну реформу. Однак нічого путнього з цього не вийшло.

«У 20-ті роки за Радянського Союзу Російська Церква, наприклад, робила спробу перейти на новий стиль. Але народ не пішов. Було так: 25 грудня на свято Різдва Христового в храмі нікого не було, а 7 січня, у будній день, повні храми були, - заначив він.

Глава УПЦ КП також зазначив, що перехід на новий стиль, зазвичай, супроводжується розколами – хтось його сприймає, хтось тримається за старе.

«Потрібно зважати на те, що у Церквах, які прийняли новий стиль, часто ставалися розділення – одні погоджувалися перейти, інші – ні. От у Чикаго, де я не раз бував з пастирськими візитами, бо там велика українська діаспора, є два греко-католицьких храми, які стоять поруч. В одному служать за новим стилем, а в іншому – за старим.

Можливість перейти на новий стиль є. Все залежить від самого віруючого народу: схоче він – Церква перейде. Не хоче – буде триматися звичаю», - наголосив Патріарх УПЦ КП Філарет.