• Головна
  • Новини
  • Кришнаїти відзначають своє найбільше свято — День народження Кришни...

Кришнаїти відзначають своє найбільше свято — День народження Кришни

02.09.2010, 15:46
Кришнаїти відзначають своє найбільше свято — День народження Кришни - фото 1
Цьогоріч 2 вересня кришнаїти відзначають своє найбільше свято — День народження Кришни, або Шрі Кришна Джанмаштамі. Під час цього ведичного свята вшановують народження бога Кришни.

Крішна_1.jpgЦьогоріч 2 вересня кришнаїти відзначають своє найбільше свято — День народження Кришни, або Шрі Кришна Джанмаштамі. Під час цього ведичного свята вшановують народження бога Кришни, що зiйшoв на землю з духовного світу, аби відновити Дгарму і виявити свої духовні iгри.

Згідно з вченням індуїзму, Кришна з'явився на світ в Аштамі (8-й місячний день), коли Чандра (Місяць) був старим. За переказами, коли настав час народження Кришни, всі планети зайняли найкраще положення: «у цей момент всюди перебувала сприятлива для світу атмосфера процвітання;  небі було видно знаки, а на землі людей запанувало щастя». Як вірять індуси, Кришна, хоча і є джерелом матеріального творіння, ніколи не стикається з матерією і є в своєму початковому духовному тілі, що складається з вічності, знання і блаженства.

У «Бхагавад-Гіті», яка широко відома знавцям східної філософії і культури, говориться, що Кришна приходить із століття в століття в різних подобах і під різними іменами для того, «щоб відновити принципи релігії, захистити Своїх відданих, корів і землю, знищити демонічно налаштованих людей». Спершу, згідно з індуїстським вченням, Кришна з'явився в своїй початковій подобі, яка проявлена в духовному світі, з метою вберегти тих, хто вшановує його, і вбити злісних і ненависних істот, що володіли неймовірною силою і містичною могутністю. Навіть у дитинстві Кришна зміг здолати багато демонів, по-особливому проявивши до них Свою милість.

У літературі індуїзму Кришна з'являється в різних образах: чарівного й грайливого бога-дитини, хлопчика-пастуха корів, ідеального коханого, божественного героя-воїна і верховної особи бога. Для індусів Кришна представляє абсолютне значення життя, яке знаходиться в основі Всесвіту, за межами всього. У Ведах сказано, що Шрі Кришна — Верховна особа бога, причина всіх причин.

Давньоіндійський епос «Махабхарата»— найраніше джерелом про життя Кришни. Докладний опис дитинства і юності Крішни міститься в «Харівамші», що є, на думку науковців, доповненням до «Махабхарати».

День явлення Кришни, як повідомляє «FotoInform», відзначають співами на честь Кришни, готують страви індійської кухні, якими пригощають гостей, та розповідають історію народження Кришни. З нагоди цього свята індуїстські храми прикрашають ілюмінаціями й усю ніч виголошують молитви на славу Кришни.

В Україні також є громади кришнаїтів. Згідно з офіційною статистикою Держкомнацрелігій, станом на 1 січня 2010 року в Україні зареєстровані 32 громади «Товариства свідомості Кришни». Ще 7 громад діють без реєстрації.