• Головна
  • Новини
  • В УПЦ (МП) повідомили хто з іноземців приїде у Київ на святкування 1000-ліття преставлення князя Володимира...

В УПЦ (МП) повідомили хто з іноземців приїде у Київ на святкування 1000-ліття преставлення князя Володимира

23.07.2015, 09:36
В УПЦ (МП) повідомили хто з іноземців приїде у Київ на святкування 1000-ліття преставлення князя Володимира - фото 1
Заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоєрей Миколай Данилевич розповів про святкування 1000-ліття преставлення святого рівноапостольного князя Володимира та участь у торжествах представників Помісних Церков.

О.-Николай.jpgЗаступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоєрей Миколай Данилевич розповів про святкування 1000-ліття преставлення святого рівноапостольного князя Володимира та участь у торжествах представників Помісних Церков.

За його словами, з нагоди тисячоліття преставлення святого рівноапостольного князя Володимира на урочистості прибудуть представники слов’янських Помісних Православних Церков – Польської, Болгарської, Сербської, Чеських земель і Словаччини. Також за особистим запрошенням окремо очікується архієрей від Румунської Православної Церкви.

Чому саме цих Церков, бо, як пояснив протоєрей: «Князь Володимир був просвітителем Київської Русі, видатним слов’янським державним діячем, і історія нашої держави тісно пов’язана з історію наших сусідів. Так само історія і розвиток Церков слов’янських держав, які поруч з нами знаходяться, тісно переплітається з нашою церковною історією.

Болгарія і Сербія раніше нас прийняли християнську віру, в Чехії і Словаччині проповідували святі брати Кирило й Мефодій, а згідно з деякими історичними даними до єпархії просвітителів слов’ян належали навіть території нашого Закарпаття. Польська Православна Церква раніше була частиною нашої Церкви. Тобто у нас багато спільного в історії і сьогоденні».

Як наголошує Миколай Данилевич, в духовних школах УПЦ (МП) навчаються студенти з Сербії, з Польщі. Такі академічні зв’язки з різною ступеню активності існують на постійній основі.

Тому присутність представників цих регіональних Церков, за словами протоєрея,  на торжествах цілком закономірна. Делегації згаданих Церков були і на святкуванні 1025-ліття Хрещення Київської Русі.

На запитання, яке ставлення представників помісних Церков Ви спостерігаєте до Української Православної Церкви, протоєрей відповів: «Хоча наша Церква є автономною у складі РПЦ, нас сприймають як Помісну Церкву, тобто як рівну собі. Наша Українська Православна Церква є канонічною з правами широкої автономії».

Коментар протоєрея Миколая Данилевича поширила Прес-служба Київської Митрополії УПЦ.