Зарваниця запрошує на прощу 18-19 липня

06.07.2015, 14:52
Зарваниця запрошує на прощу 18-19 липня - фото 1

Всеукраїнська і молодіжна прощі до Марійського духовного центру у Зарваниці відбудуться 18-19 липня 2015 року. Цьогоріч їх присвятили молитві за мир і 150-літтю від народження митрополита Андрея Шептицького. Тож усіх учасників закликають до своїх щоденних молитов додати ще одні – за незнайомих українських вояків.

Зарваниця.jpgexklusiv.gifВсеукраїнська і молодіжна прощі до Марійського духовного центру у Зарваниці відбудуться 18-19 липня 2015 року. Цьогоріч їх присвятили молитві за мир і 150-літтю від народження митрополита Андрея Шептицького. Тож усіх учасників закликають до своїх щоденних молитов додати ще одні – за незнайомих українських вояків.

“Під градом куль їхнє життя може кожної хвилини обірватися. Тому я закликаю усіх піти на прощу, щоб вимолити для України ласку миру, – передає слова архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського УГКЦ Василія (Семенюка) кореспондент РІСУ Володимир Мороз. – Мені дуже прикро, що є багато байдужих людей. Подивіться на нічні клуби і ресторани. Вони заповнені. А коли Церква просто закликає до молитви за воїнів щодня о 21.00, то з'являється багато байдужості. Але саме ця молитва може зробити багато. Адже ворог казав, що хоче дійти до польської границі. І син кожної матері може опинитися на місці цих вояків...”

Церква заохочує саме до пішої прощі, а владика Василій виголосив окреме звернення, присвячене з цієї нагоди.

“У цьому пастирському посланні звертаюся сьогодні до кожного небайдужого українця та українки з проханням - принести жертву, аби через неї прихилити Благословення Боже для нашого многострадального українського народу, – говорить він. – Прошу кожного в цьому році пожертвувати свою пішу прощу до Зарваниці за настання миру в Україні. Нехай нас не лякають невигоди, що можуть спіткати під час цієї прощі. Пам’ятаймо, що багато українських воїнів, які боронять наш спокій часто не мають найелементарніших вигод. Дуже часто знаходяться у чистому полі під відкритим небом, у негоді, у сирості та на морозі. Попри усе це розуміють, що мусять там бути. Жертвуймо наші невигоди, злучаючись з ними у духовний спосіб”.

Саме заради цього Церква, за словами декана тернопільського отця Віталія Козака, ініціювала та популяризує акцію “Ми молимось за тебе повсякчас”: усіх закликають додавати до щоденних молитов ще по одній – за конкретного вояка, хай і не знайомого.

Із різних міст, мітечок та сіл на пішу прощу паломники вирушають цілими парафіями чи деканатами, мирянськими спільнотами. Приміром, із Хмельницького, Кам'янця-Подільського, Волочиська, Сатанова, Підволочиська, Івано-Франківська, Чорткова, Бучача та зі Львівщини люди стартують ще 13-16 липня. Із Тернополя та околиць – 17 липня. Дорогою паломників зустрічатимуть, вітатимуть та пригощатимуть парафії, що на шляху.

“Для перевезення речей ми забезпечуємо паломників із Тернополя транспортом. Люди йтимуть гуртами по 20 осіб, – розповідає голова комісії у справах мирян Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ отець Орест Павліський. – Із собою потрібно мати зручний одяг, взуття, молитовник, вервичку, дощовик, каримат, намет. Житла у Струсові, через який будемо йти і де зупинимося на ночівлю, і в самій Зарваниці недостатньо. Тож будуть наметові містечка. Все, як належить, – із охороною. Буде тепла їжа. Уздовж маршрутів стоятимуть медики, будуть медпункти. Але якщо хтось приймає ообливі ліки, радимо їх взяти із собою”.

Митрополит Василій також радить скористатися досвідом досвідчених прочан і, з огляду на спекотні дні, йти вечорами та, навіть, уночі. Учасників пішої прощі на п'ятницю, 17 липня, звільняють від посту.

Для тих, хто не може йти пішки, або добираєтьмя здалеку, організовують транспорт. Зазвичай для цього вірні гуртуються у парафіях та спільнотах. На Тернопільщині також допомагає влада. Але будуть і учаники з інших областей.

“Уже підтвердили, що приїдуть із Сумької області, рідні загиблих в АТО, із Харкова, із Донецької області навіть будуть артисти. Зголосилися учасники з Дніпропетровщини, Херсонщини, Одеської області, – каже митрополит Василій. – Будуть із Києва, Вишгорода, Фастова, декілька автобусів із Вінниці. Автобусами приїдуть із Луцька, Рівного, Дубно, інших місць. Само собою – із інших областей Західної України. Чекаємо і на учасників із Канади, США, Німеччини, Польщі. Запросили не тільки греко-католиків, а й римо-католиків та православних. Адже молитва – за мир... І Матір Божа – одна для всіх. Зарваниця також відкрита для всіх...”

Літургії під час прощі будуть у суботу о 20.00 біля парафіяльної церкви у Зарваниці, а в неділю – о 9.00 (біля собору), 11.30 (біля парафіяльної церкви), 12.00 та 14.00 (біля собору). Також у суботу, 18 липня, о 22.00 від парафіяльної церкви розпочнеться традиційний похід зі свічками, а після нього о 23.00 – молебен до Богоролиці і панахида біля меморіалу Небесної Сотні. У Зарваниці будують ще каплицю у пам'ять про загиблих та зниклих безвіти в АТО, де буде спеціальний інтерактивний монітор з інформацією про всіх таких вояків. Якщо цю каплицю завершать до прощі, то її освятять 18-19 липня.

Під ча прощі буде окрема молодіжна програма із зустріччю молоді з главою УГКЦ патріархом Святославом (Шевчуком) о 16.00 у суботу, з концертом і нічними чуваннями. Ще одна особлива подія – Перший Всеукраїнський живописний пленер “Тобі, Богородице! Зарваниця-2015”. Ця акція, за словами одного з її ініціаторів журналіста Олега Снітовського, уже розпочалася 4 липня і завершиться відкриттяс благодійної виставки-продажу картин о 17.30 18 липня.

Довідка РІСУ: Зарваниця – найбільш значимий відпустовий Марійський центр УГКЦ. Село Зарваниця розташовано на території Теребовлянського району на Тернопільщині.

Після зруйнування Києва татаро-монголами в 1240 р., один з ченців, що врятувався від загибелі міста, мав над річкою Стрипою видіння Богоматері, яка послала йому на згадку про це ікону. Монах зробив на цьому місці скит з каплицею, а ікона дуже швидко прославилася чудами. Невдовзі притягнуті цим знаком Божої благодаті люди почали оселятись неподалік скиту, а на його місці виник монастир. Відтоді і до сьогодні Зарваниця має велику пошану серед численних прочан – прощі до Матері Божої Зарваницької виникли ще в середньовіччі. В 1742 р. Львівський митрополит Атаназій Шептицький коронував інший образ із Зарваницької святині, який також прославився чудами – Розп'ятого Ісуса. В 1867 р. було коронавано і саму чудотворну ікону Марії з Дитям, а стараннями кардинала Івана Сімеоді Папа Пій ІХ надав Зарваниці широкі відпустові привілеї. В 1944 р. комуністична влада спалила дерев'яну церкву, а через два роки знищила монастир. Джерело біля зруйнованої каплиці об'явлень обгородили колючим дротом, а на відпустові дні ставили міліційні заслони, щоб не допустити людей на місце, де стояла святиня. Незважаючи на це, прощі не припинялися, а священики таємно служили Служби Божі в хатах людей. В 1991 р. почалося відродження Зарваниці, пожертви надходили з усіх куточків України і світу – красномовний доказ великого духовного значення цього місця для кожного українця греко-католика.

Сьогодні в Зарваницю приходять всеукраїнські греко-католицькі прощі, від квітня до листопада одні за одними сходяться представники різних єпархій і регіонів України, державних та профільних установ (наприклад, митники, працівники освіти, УМВС, аграрії, військові), а також вівтарні служби, марійські дружини, церковні рухи та спільноти.