Завтра Львів поминатиме жертв геноциду вірмен

23.04.2015, 13:56
Завтра Львів поминатиме жертв геноциду вірмен - фото 1
У Львові завтра, 24 квітня, поминатимуть жертв геноциду вірмен, які сто років тому загинули на землях, контрольованих владою Османської імперії. У місті відбудуться Богослужіння, хресна хода, віче, горітимуть пам’тні свічки.

exklusiv.gifУ Львові завтра, 24 квітня, поминатимуть жертв геноциду вірмен, які сто років тому загинули на землях, контрольованих владою Османської імперії. У місті відбудуться Богослужіння, хресна хода, віче, горітимуть пам’ятні свічки.

Вірменський соборЯк повідомили РІСУ у кафедральному соборі Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви, на завтра, на 11 годину у них запланована урочиста Літургія. По її завершенні учасники вийдуть на подвір’ї храму, де молитимуться за прославу вірменських мучеників. До себе на Богослужіння священнослужителі Вірменської Апостольської Церкви запросили представників усіх християнських конфесій Львова, місцевої влади та громадських організацій. Духовенство поминатиме не тільки вірмен, а й ассирійців, греків, усіх християн, що теж загинули під час Великого Злочину на цих територіях у той самий час.

Завершиться акція біля пам’ятника Тарасу Шевченку, до якого із кафедрального собору вирушить хресна хода. Очікуються, що до пристуніх із словом звернуться священнослужителі різних конфесій, мер Львова.

У вірменському соборі«Практично у кожного вірменина є родичі, що постраждали під час Великого Злочину, – розповідає Армен Акопян, диякон Вірменської Апостольської Церкви. – Є такі й серед наших парафіян. Хтось втратив свого рідного, у когось предки втратили домівку, майно. Вірмен переслідували задовго до Першої світової війни. Їх не тільки вбивали, а й заходили у селища і безкарно грабували, знущалися з мирного населення. Скажімо, мої родичі з боку батька теж змушені були покинути рідні місця. Відчувши загрозу, вони переїхати до Східної Вірменії».

У заході із вшанування жертв геноциду вірмен, як сподіваються священнослужителі ВАЦ, візьмуть участь чимало львів’ян. Армен Акопян із вдячністю згадує промову Папи Франциска, виголошену 12 квітня цього року у присутності вірменського духовенства, Президента Вірменії Сержа Сарґсяна, мирян. Масове убивство вірмен понтифік тоді назвав першою нечуваною трагедією людства у ХХ столітті.

«На Заході України проживає багато католиків. Думаю, вони чули слова свого Пастиря і відгукнуться на них», — сказав диякон ВАЦ.