• Головна
  • Новини
  • Блаженний Володимир Прийма офіційно став покровителем мирян УГКЦ...

Блаженний Володимир Прийма офіційно став покровителем мирян УГКЦ

26.06.2013, 18:32
Блаженний Володимир Прийма офіційно став покровителем мирян УГКЦ - фото 1

Блаженного Володимира Прийму 26 червня офіційно проголошено покровителем мирян-греко-католиків. Відповідну заяву від імені Патріарха УГКЦ Святослава (Шевчука) оприлюднив секретар Синоду єпископів УГКЦ єпископ Богдан (Дзюрах) під час всеукраїнської прощі до відпустового центру у с. Страдч, що на Львівщині.

exklusiv.gifБлаженного Володимира Прийму 26 червня офіційно проголошено покровителем мирян-греко-католиків. Відповідну заяву від імені Патріарха УГКЦ Святослава (Шевчука) оприлюднив секретар Синоду єпископів УГКЦ єпископ Богдан (Дзюрах) під час всеукраїнської прощі до відпустового центру у с. Страдч, що на Львівщині.

Проголошення декрету в Страдчі

«Беручи до уваги норми кодексу Канонів Східних Церков, цим декретом, згідно із постановою Синоду єпископів УГКЦ, у рік, коли наша Церква звертає увагу на покликання мирян, торжественно проголошуємо блаженного мученика Володимира Прийму покровителем мирян», — йдеться у документі першоєрарха.

Як вже інформувала РІСУ, цьогорічне паломництво до Страдча присвячено пам’яті блаженних о. Миколи Конрада та дяка Володимира Прийми і вперше пройшло на всеукраїнському рівні. Участь у ньому взяло близько 30 тисяч вірян із трьох західноукраїнських областей, греко-католицькі монахи, священики, єпископи, митрополити та Апостольський нунцій в Україні Архиєпископ Томас Галіксон, який передав усім присутнім вітання від Папи Франциска. Очолив всеукраїнську прощу Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук).

Патріарх Святослав з мощами блаженного Володимира ПриймиЗвертаючись до священнослужителів та мирян, Глава УГКЦ Святослав, наголосив, що подвиг Володимира Прийми є дуже повчальним. За його словами, блаженний Володимир реально сприйняв євангельські слова і не побоявся бути переслідуваним за правду.

«Коли всі тремтіли від страху перед новими вбивцями, які прийшли на зміну іншим, він (Володимир Прийма, - ред.) побачив священика, який з Таїнствами йшов до хворої жінки. Він побачив блаженства Євангелії в дії і пішов услід за парохом, не лякаючись смерті», — зазначив Патріарх УГКЦ.

Довідка: Володимир Прийма народився 17 липня 1906 року в с. Страдч (нині Яворівський район Львівської області). Після закінчення дяківської бурси при Митрополитові Андреєві Шептицькому служив дяком і дириґентом у сільській церкві. 26 червня 1941 року Володимир разом із місцевим парохом о. Миколою Конрадом поверталися додому, після сповіді хворої жінки. Їх зупинили солдати НКВС і жорстоко закатували у лісі. Понівечені тіла Христових мучеників поховали на парафіяльному цвинтарі.

У 2001 році Папа Іван Павло ІІ під час свого візиту в Україну о. Миколу Конрада і дяка Володимира Прийму проголосив блаженними мучениками Христової Церкви.

Синод єпископів УГКЦ, який відбувався у Вінніпезі (Канада) у вересні 2012 року, проголосив блаженного Володимира Прийму покровителем мирян. У червні 2013 року цього статусу блаженному надали офіційно в урочистій обстановці.

Ікона блаженного Володимира Прийми