• Головна
  • Новини
  • Всеукраїнська проща до Зарваниці зібрала кілька десятків тисяч вірян...

Всеукраїнська проща до Зарваниці зібрала кілька десятків тисяч вірян

19.07.2010, 16:16
Всеукраїнська проща до Зарваниці зібрала кілька десятків тисяч вірян - фото 1

Гостями цьогорічного паломництва були президент Єпископської Конференції Італії, архиєпископ і митрополит Генуї Анжело кардинал Баньяско та Апостольський нунцій в Україні Іван Юркович. У паломництві взяли участь представники влади, громадських та політичних організацій.

Zarvanutshya1.jpgКілька десятків тисяч людей взяли участь у Всеукраїнській прощі до Марійського духовного центру Зарваниця, що відбулася 17-18 липня. Гостями цьогорічного паломництва були президент Єпископської Конференції Італії, архиєпископ і митрополит Генуї Анжело кардинал Баньяско та Апостольський нунцій в Україні Іван Юркович. У паломництві взяли участь представники влади, громадських та політичних організацій.

На чудотворному місці почесних гостей вітав Глава УГКЦ Патріарх Любомир (Гузар) владика Василій Семенюк, єпарх Тернопільсько-Зборівський, 14 єпископів УГКЦ, священики та вірні.

Zarvan3.jpgЗа повідомленням прес-служби Тернопілської ОДА, під час Архиєрейської Літургії Патріарх Любомир подякував Анжело кардиналу Баньяско та всім єпископам Римо-Католицької Церкви Італії за духовну опіку та допомогу українським заробітчанам.

Підкреслюючи важливість Року монашого покликання, Глава УГКЦ висловив вдячність богопосвяченим особам за молитву, піст та любов, з якою вони здійснюють своє служіння у Церкві: “Ви підтримуєте Україну молитвою, ваше служіння освячує церковну спільноту та український народ, воно є неоціненним вкладом у розбудові духовності нашої нації".

Zarvan_Vat.jpgНаприкінці Літургії архиєпископ Анжело звернувся до духовенства та вірних УГКЦ із пастирським словом. "Молимося за вас та підтримуємо вас з вдячністю за приклад, який даєте у свідченні віри і любові до Ісуса Христа і до святої Матері Церкви, яка має в особі наступника святого Петра видимий знак і фундамент єдності, – зазначив проповідник. – Я вшановую Українську Церкву і її славну історію та молюсь до Пресвятої Діви Марії, щоб ви залишалися вірними цій традиції". Анжело кардинал Баньяско висловив братерські вітання духовенству та вірним Православної Церкви: "Єдиний Господь і Учитель нехай допоможе нам з вірою іти шляхом до сопричастя і єдності, щоб світ вірив у любов Христа".

Zarvan_nich.jpg


Довідка РІСУ: Марійський духовний центр у селі Зарваниці Теребовлянського району на Тернопільщині внесено до переліку 15 найвизначніших святинь католицького світу, пов’язаних із об’явленням Діви Марії. Існує легенда, що один із ченців Києво-Печерської лаври, коли татари палили місто, врятувався і вирушив на захід. Багато днів блукав лісами і болотами. З надією на спасіння не переставав молитися до Богородиці. Вона з’явилася йому уві сні біля джерела і попросила залишитися у цьому райському куточку.

Першу церкву на цій місцині збудував князь Василько Теребовлянський. Заблукавши під час полювань у лісі, він важко захворів. Його знайшов чернець, що жив у печері, і благословив чудотворною іконою, на якій була зображена Діва Марія. Князь видужав і як дар за спасіння збудував храм.

За останні кілька років Марійський духовний центр у Зарваниці розбудувався. На його території та поблизу – п’ять церков, під лісом – Хресна дорога з образами. Для прочан зведено спеціальний будиночок та трапезну.

(Світлини зі сайту Тнрнопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ)