• Головна
  • Новини
  • «Українська журналістика не є толерантною, а у релігійній сфері – особливо», – лауреат премії «Кришталевий Ной»...

«Українська журналістика не є толерантною, а у релігійній сфері – особливо», – лауреат премії «Кришталевий Ной»

23.04.2013, 17:52
РІСУ поцікавилася у лауреата нагороди в номінації за толерантність у журналістиці Сергія Коротаєвського, що означає для нього стати «найтолерантнішим журналістом».

Сьогодні в рамках Київського міжконфесійного форуму, що проходить 23-24 квітня, відбулося вручення премії «Кришталевий Ной», яка присуджується «За толерантність і зусилля з підтримання злагоди в суспільстві». Нагорода присуджується у трьох номінаціях: за громадянську толерантність; за толерантність у громадсько-суспільній діяльності, та за толерантність у журналістиці.

РІСУ поцікавилася у лауреата нагороди в номінації за толерантність у журналістиці Сергія Коротаєвського, що означає для нього стати «найтолерантнішим журналістом». «Для мене ця нагорода є не стільки визнанням персональних зусиль, скільки підтвердженням обраної колись професійної поведінки "Радіо-Ера" ФМ - лінії на об’єктивність і всебічність висвітлення подій», - зазначив він.

На його думку, українська журналістика не є толерантною, а у релігійній сфері - особливо. Журналіст вважає, що від нетолерантного ставлення його коллег страждає Українська Православна Церква.

«Оскільки більшість журналістів, які пишуть на релігійні теми, відносяться до опозиційних кіл, вони поділяють усі існуючі в Україні конфесії на дві категорі": "чисті" церкви - і Українську православну церкву. Від цього походить і результат висвітлення теми: "чисті церкви" постають в ореолі "святості", УПЦ - як підсудний на лаві... Не буду оцінювати - це добре-погано, відповідає дійсності чи брехня (мається на увазі, фактаж), але толерантності у суспільстві це не сприяє», - пояснив Сергій Коротаєвський.

Він зауважив, що в Україні практично відсутній "публіцистистичний антисемітизм", такий характерний для Росії, Північної Америки і навіть Європи. Також в Україні немає і антимусульманського "запалу".