• Головна
  • Новини
  • Третій Конгрес молодих дослідників релігії відбувся у Луцьку...

Третій Конгрес молодих дослідників релігії відбувся у Луцьку

24.10.2016, 13:06
Третій Конгрес молодих дослідників релігії відбувся у Луцьку - фото 1
Кафедра релігієзнавства Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки протягом 21-22 жовтня приймала молодих науковців-релігієзнавців. Учасники Конгресу, окрім Києва та Луцька, представляли Острог, Львів, Дніпро, Одесу, Ужгород та Москву.

exklusiv.gifКафедра релігієзнавства Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки протягом 21-22 жовтня приймала молодих науковців-релігієзнавців. Учасники Конгресу, окрім Києва та Луцька, представляли Острог, Львів, Дніпро, Одесу, Ужгород та Москву.

Третій Конгрес молодих дослідників релігії

Усі доповіді були об’єднані у три великі теми: «Релігія-історія-політика», «Релігія та культура» і «Релігія та медіа-комунікація». Також відбувся круглий стіл на тему «Ведична культура в сучасному світі», презентація книг та дві панелі – «Психологія та релігія» та «Історія радянського релігієзнавства».

Вперше організатори запровадили досвід великих конгресів світової асоціації релігієзнавців, який полягає в тому, щоб уникнути звичного для України формату секційних засідань і перейти до масштабніших, так званих панелей, коли є можливість дискутувати в рамках загальної тематики, обговорювати одночасно багато дотичних тем.

Третій Конгрес молодих дослідників релігії

Як зазначив у коментарі кореспонденту РІСУ організатор Конгресу, голова ГО «Молодіжна асоціація релігієзнавців» Руслан Халіков, ці заходи важливі, насамперед, для релігієзнавців та сприяють розвитку молодої науки. Серед учасників, переважно, студенти та аспіранти, інколи – кандидати наук.

«Окрім наукової аудиторії, деякі дискусії цікаві і для пересічного слухача, адже ми обговорюємо не лише академічні теми», — наголошує Руслан Халіков. — «До прикладу, на ІІІ Конгресі були представлені й такі питання, як релігія та рок музика, релігія і сучасна література, релігія і сіткоми. Тобто вони розраховані на бачення релігійного в сучасному буденному житті і творчості. Коли, наприклад, дізнаєшся, що для автора улюбленої книги означає релігія, ти маєш можливість прочитати її по-новому».

Третій Конгрес молодих дослідників релігії

Релігієзнавча освіта і освіченість у темах релігій, на думку Руслана Халікова, дасть можливість зняти соціальну напругу в суспільстві. Адже володіння достовірною інформацією – це протидія пропаганді, популізму та вигадкам.

Світлини учасників Конгресу