• Головна
  • Новини
  • В УКУ обговорили розвиток академічного богослов’я у постсекулярну епоху...

В УКУ обговорили розвиток академічного богослов’я у постсекулярну епоху

12.11.2011, 12:31
В УКУ обговорили розвиток академічного богослов’я у постсекулярну епоху - фото 1

Близько 20 європейських науковців та богословів з Румунії, Греції, Польщі, Білорусії, Нідерландів, Росії та України взяли участь у міжнародній конференції «Академічне богослов’я у постсекулярну епоху», яку організовує Інститут екуменічних студій УКУ. Дводенна конференція відбулась 10-11 листопада у Львові.

Академічне богослов’я у постсекулярну епохуБлизько 20 європейських науковців та богословів з Румунії, Греції, Польщі, Білорусії, Нідерландів, Росії та України взяли участь у міжнародній конференції «Академічне богослов’я у постсекулярну епоху», яку організовує Інститут екуменічних студій УКУ. Дводенна конференція відбулась 10-11 листопада у Львові.

Перший день конференції розпочався екуменічною молитвою. З вітальним словом до учасників конференції звернулись Олексій Бодров, ректор Біблійно-теологічного інституту ім. св. Андрія Первозванного (Росія), проректор Українського католицького університету Тарас Добко, науковий співробітник Інституту екуменічних студій о. Роман Фігас та представник нідерландської організації «Kerk in Actie» Ганс Спайдер.

У вітальному слові доповідачі говорили про розвиток релігійної доктрини сьогодні: «Важливо відновлювати у наших секулярних середовищах академічне богослов’я, адже богословська ідея має бути більш методологічною, аніж ідеологічною», – наголосив проректор УКУ Тарас Добко.

Доповідачі також розглянули питання богослов’я в Україні. Зокрема, координатор Дистанційної магістерської програми Інституту екуменічних студій Тарас Курилець розповів про проблеми відновлення академічної теології: «Відійшовши від канонів пострадянського атеїзму, сьогодні в Україні академічна теологія зазвичай є прив’язаною до конфесії. Але у нашій державі панує дух екуменізму. Адже теологія має бути не лише конфесійною, а й інтелектуально чесною», – наголосив Тарас Курилець.

Про паралелі між релігією та філософією у своїй доповіді розповів представник філософського факультету Краківського університету ім. Івана Павла ІІ Якуб Гомулка. Відповідно до філософської концепції, науковець представив три домінанти релігійного вчення: емпірична візія (чуда, пов’язані із життям Ісуса Христа, зокрема, Його воскресіння); метафізична візія (те, що не входить у межі нашого пізнання, явище трансформації Євхаристії), духовний підхід, повідомляє прес-служба УКУ.