• Головна
  • Новини
  • Міжнародна релігієзнавча школа з юдаїки стартувала у Національному педагогічному університеті ім. М. П. Драгоманова...

Міжнародна релігієзнавча школа з юдаїки стартувала у Національному педагогічному університеті ім. М. П. Драгоманова

07.07.2010, 16:04
Міжнародна релігієзнавча школа з юдаїки стартувала у Національному педагогічному університеті ім. М. П. Драгоманова - фото 1

6 липня в актовому залі НПУ імені М. П. Драгоманова відбулося відкриття Міжнародної молодіжної релігієзнавчої школи з юдаїки. Четверта Школа проводиться за ініціативи Молодіжної асоціації релігієзнавців спільно з Міждисциплінарною сертифікатною програмою з юдаїки НаУКМА.

exklusiv.gifрелигиоведческая-школа.jpg6 липня в актовому залі НПУ імені М. П. Драгоманова відбулося відкриття Міжнародної молодіжної релігієзнавчої школи з юдаїки. Четверта Школа проводиться за ініціативи Молодіжної асоціації релігієзнавців спільно з Міждисциплінарною сертифікатною програмою з юдаїки НаУКМА.

Як повідомив РІСУ Олексій Гордєєв, в офіційному відкритті Школи взяли участь представники академічних кіл Латвії, Білорусі, Росії та України, представники Держкомнацрелігій, Молодіжної асоціації релігієзнавців та єврейських освітніх структур.

За словами Ганни Марії Басаурі Зюзін, однієї з організаторів заходу, всього заявку на участь у Школі подало близько 30 осіб, переважно – аспіранти провідних українських і російських ВНЗ, які планують поглибити власні знання у сфері юдаїзму. У число учасників також входять викладачі профільних навчальних закладів та богослови.

Підкреслюючи важливість подібного роду зустрічей, Віталій Хромець, заступник директора Інституту філософської освіти і науки НПУ ім. М.П. Драгоманова, зазначив, що «школа є не просто актуальною, а й життєво необхідною». Безліч пов'язаних з євреями забобонів – одна з головних причин, за якими Школа, на думку організаторів, має своє право на існування і сталий розвиток.

Присутній на заході Фелікс Міндель, радник при Посольстві держави Ізраїль, звернув увагу, що роль подібного роду зустрічей для розвитку толерантності в Україні складно переоцінити. «Саме існування такого роду школи демонструє наявність молодих людей із знаннями і ентузіазмом, готових до зміни та новаторства», – зазначив Міндель і додав, що «школа – це частинка процесу знайомства з юдаїзмом».

У програмі Школи є активні лекції, екскурсії по «єврейських місцях» Києва, майстер-класи з івриту та єврейського мистецтва. Візитною карткою цієї школи не випадково вважається відвідини з 15 по 18 липня м. Умані, де похований рабин Нахман з Брацлава.

«Перш за все, ця Школа відрізняється тим, що вона – релігієзнавча. Вивчення юдаїзму як релігії на високому науковому рівні до цього було представлено – в самому широкому сенсі – переважно Міждисциплінарною програмою при НаУКМА. Ми ж зараз хочемо вивчати не просто історію і культуру єврейського народу (теми, слід сказати, досить досліджені), а й послідовно застосовувати релігієзнавчу методологію в наших дослідженнях», – зазначила Анна Марія Басаурі Зюзіна, директор центру вивчення юдаїзму Молодіжної асоціації релігієзнавців.

школа.jpg

Фото - Світлана Шилова

КИЇВ –