В Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка рідкісних ікон з серії «Врятуймо скарби разом»

16.12.2016, 15:06
Культура
В Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка рідкісних ікон з серії «Врятуймо скарби разом» - фото 1
В Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї 15 грудня відкрилася виставка рідкісних ікон з серії «Врятуймо скарби разом». Назва цієї експозиції «Від Миколая до Різдва».

«Це ще одна сторінка проекту «Врятуймо скарби разом». На виставці ми представили як самі твори після реставрації, так і ілюстрації реставраційних процесів», – розповідає реставратор Івано-Франківського обласного краєзнавчого музею Валерій Твердохліб.

На виставці представлені твори, над якими реставраційний відділ краєзнавчого музею працював протягом року. Ці витвори мистецтва зберігалися у музеї і вже давно потребували проведення консерваційних заходів. Власне саме зараз, до свят, відвідувачі музею мають можливість побачити результат надзвичайно складної реставрації. За словами Валерія Твердохліба, надскладною була реставрація ікони Святого Миколая 19 століття та ікони Різдва Христового кінця 17 століття.

реставрація.jpg

Ікона Святого Миколая протягом довгого часу зберігалася без реставрації, тому над її відновленням довелося попрацювати особливо ретельно.

Ікона Різдва Христового, як дослідила львівський мистецтвознавець, завідувачка відділу давнього іконопису Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького – Марія Гелитович, створена у1680 році. Її авторство належить колу, так званих, рибутицьких майстрів. Вона є достатньо унікальною та рідкісною.

Івано-Франківськ_виставка_3.jpg

«Цією виставкою ми вирішили зробити подарунок нашому місту та його гостям. Показати рідкісні та унікальні ікони до Різдвяних свят», – підсумував Валерій Твердохліб.

Загалом експозиція віддзеркалює високий фаховий рівень реставраторів. Завдяки меценатам та праці художників-реставраторів врятовано від руйнації й повернуто до життя сотні безцінних пам’яток історії та культури.