• Головна
  • Новини
  • Американські місіонери організували проповідь під виглядом рок-концерту...

Американські місіонери організували проповідь під виглядом рок-концерту

15.08.2016, 11:37
Виступ групи Kutless з США у Вінниці в рамках широко розрекламованого турне по Україні призвів до скандальної ситуації. Як виявилося, організатори заходу спочатку промовчали про те, що рок-пісні будуть чергуватися з проповідями різних місіонерів.

Виступ групи Kutless з США у Вінниці в рамках широко розрекламованого турне по Україні призвів до скандальної ситуації. Як виявилося, організатори заходу спочатку промовчали про те, що рок-пісні будуть чергуватися з проповідями різних місіонерів, повідомляє УНІАН.

«До Мінкульту надійшов лист від Української Місіонерської церкви (УМЦ) про благодійні концерти американської групи Kutless. У Вінниці за дозволом на проведення заходу та сприянням його організації звернулася ГО «Полум'я надії». Формальних приводів відмовити їм у нас немає. Тим більше що громадськість запевняли, що йдеться виключно про концерт на площі, який буде вести «Міс Україна-2007». Приблизно через дві години після початку – близько 20.00 – на сцені з'явився перший проповідник, потім «підключилися» та інші. Я приїхав для бесіди з організаторами», - пояснив Ігор Салецький, начальник департаменту у справах релігій та національностей Вінницької ОДА.

Як виявилося, місіонери, скориставшись «пробілами» вітчизняного законодавства, банально провели Міністерство культури та інші держструктури. Судячи з усього, таким чином, вони «поєднували» рок-музику з проповідницькою діяльністю і в інших містах, починаючи від Києва. В ході діалогу з'ясувалося, що організатори всеукраїнського туру не пояснювали своїм вінницьким представникам деталі «концертної програми». Так і вийшло, що анонсувався концерт, глядачів охороняла поліція, поруч чергували рятувальники, а місіонери проповідували.

За словами І. Салецького, київські організатори запевняли, що в інших містах «концерти проходили гладко» і місцева влада «закривала очі» на проповіді.

«Механізм впливу на різні релігійні організації існує, але він в Україні задіювався лише одного разу, коли за рішенням суду заборонили «Біле братство». Що ще ми можемо? Клопотати перед Держміграційною службою про скорочення терміну перебування іноземних місіонерів в Україні аж до повної заборони на в'їзд. Іноді цей важіль виявляється дієвим. Втім, як і антиреклама. Як правило, церкви харизматичного спрямування намагаються уникати конфліктів з владою. Це негативно позначається на кількості парафіян. Багато хто після цього переходять від однієї такої церкви в іншу», - пояснює Ігор Салецький.

Оскільки організатори туру разом з музикантами поїхали, і мабуть, на таких концертах не  змінюватиуть програму, то «скандал» подібний вінницькому може повторитися і в інших містах.