• Головна
  • Новини
  • В Івано-Франківську відкриється виставка «Святі Мощі. Повернення сакральних реліквій»...

В Івано-Франківську відкриється виставка «Святі Мощі. Повернення сакральних реліквій»

20.04.2016, 11:42
21 квітня у виставкових залах Івано-Франківського Краєзнавчого музею в рамках реставраційного проекту «Врятуймо скарби разом!» відбудеться виставка «Святі Мощі. Повернення сакральних реліквій!»

21 квітня у виставкових залах Івано-Франківського Краєзнавчого музею в рамках реставраційного проекту «Врятуймо скарби разом!» відбудеться виставка «Святі Мощі. Повернення сакральних реліквій!», повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рrostir.museum.

Громаді міста будуть представлені унікальні сакральні скарби, які були віднайдені в фондах музею. Реставраційний відділ краєзнавчого музею презентує реставровані реліквії. Артефакти будуть експонуватись в залах іконопису та скульптури на постійно діючій виставці «Врятуймо скарби разом!».

На виставці буде представлено колекцію віднайдених і відреставрованих пам‘яток. Експонуватиметься відреставрований «Релікварій святого Пантелеймона» XVIII ст.. В релікварії будуть виставлені мощі святих мучеників за Христову віру Константіна, Константії, Климентана, Климентіана, Колумбана, Конкордії, Дізедерія, Дізедерії, Діодора, Діодори, Доната. Як показує дослідження, мощі походять з церкви Архистратига Михаїла с. Довгопілля. Супроводжуючим документом святих мощів є грамота, видана архієпископом Львівським та Митрополитом Галицьким – Йосифом Сембратовичем в 1872 р.

Духовним доповненням виставки стане колекція єпископських антимінсів , які були підписані церковними ієрархами; митрополитом УГКЦ кардиналом Михайлом Левицьким та митрополитом Андреєм Шептицьким. А також виставлена рідкісна і невідома «Плащаниця» XIX ст. ( з донаторським написом Василь Мельник) з фондів музею.

Реставратори творів: Валерій Твердохліб, Соломія Сташків-Олійник, Наталія Палійчук та новий партнер проекту, реставратор - Уляна Романів.