Мукачівська греко-католицька єпархія відзначила митців і журналістів

14.01.2016, 13:15
Культура
Мукачівська греко-католицька єпархія відзначила митців і журналістів - фото 1
У середу, 13 січня у єпископській резиденції в Ужгороді відбулася традиційна різдвяна прес-конференція єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії владики Мілана Шашіка.

Розповівши в кількох словах про цікаві і важливі моменти з життя єпархії в минулому році, владика перейшов до власне головної теми конференції: нагородження преміями і грамотами журналістів, котрі протягом минулого року своїми працями і публікаціями сприяли збереженню духовності краю.

Архиєрейську гратому за публікації релігійного характеру та висвітлення діяльності греко-католицької єпархії отримав редактор обласної газети «Неділя» Михайло Носа та мистецтвознавець Михайло Приймич.

Представляючи премію Михайла Лучкая, владика Мілан Шашік сказав, що вперше цю нагороду єпархія давала два роки тому, у 2014, людям, які популяризували історію і духовні цінновті Закарпаття. «Це дуже видатна людина нашого краю і нашої Церкви, яка дуже старалася про збереження і написання історії краю і популяризував наш край у широкому світі. Тому, — пояснив владика, — прийшла думка відзначити людей, які так само популяризують наш край, нашу єпархію і нашу історію, тому що це є дуже важливо. Тому що якщо ми не будемо знати, чим жив і дихав цей нарід століттями, то не будемо нічого знати, — додав єпископ. – Бо зараз ми бачимо тенденцію до того, щоб затерти те минуле. Але підхід до історії має бути не політичний, а історичний. І тут не можна говорити про толерантність чи нетолерантність, тому що треба мати пошану до свого і дуже важливо, щоб журналісти це розуміли».

Премія для Михайла Сирохмана

Тож премією Михайла Лучкая за серію книг про сакральні та культурні пам’ятки МГКЄ цьогоріч було відзначено Михайла Сирохмана, відомого мистецтвознавця та дослідника історичних пам’яток Закарпаття.

Премію також отримав і відомий письменник та журналіст Олександр Гаврош за книги про життя видатного закарпатця Івана Фірцака, відомого як Іван Сила. Іван Фірцак, народившись у с.Білки на Іршавщині, у 1928 році був визнаний найсильнішою людиною планети. Та відомо ще й те, що Іван Фірцак-Кротон був щирим християнином і у 1946 році боронив Церкву у рідному селі Білки від нападу більшовиків.

Премія для Олександра Гавроша

Насамкінець додамо, що премія Михайла Лучкая присуджується щодвароки, чергуючись із журналістською премією ім.Йосипа Терелі. Ці відзнаки управління Мукачівської греко-католицької єпархії заснувало як відзнаку за публіцистичні виступи, які пропагують духовні цінності, історичну правду, активну громадянську позицію, утверджують принципи толерантності та взаємоповаги в суспільстві.