У Тернополі туристів пустять на дах Архикатедри

30.09.2015, 15:50
У Тернополі туристів пустять на дах Архикатедри - фото 1
Ідею провести туристичний маршрут верхньою частиною Архикатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ планують втілити у Тернополі.

архикатедра.jpgexklusiv.gifІдею провести туристичний маршрут верхньою частиною Архикатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ планують втілити у Тернополі.

Як повідомляє кореспондент РІСУ Володимир Мороз, задум з'явився в середовищі самого духовенства, а прикладом стали подібні практики в інших країнах Європи.

“Зараз тривають підготовчі роботи до ремонту даху, який має відбутися наступного року. Оскільки Архикатедра має статус пам'ятки (національного значення – ред.), то плануємо повернути її куполу історичну форму. Адже сучасна – результат пізніших часів, – розповідає вікарій Тернопільсько-Зборівької архиєпархії з питань стратегії отець Віталій Козак. – Отож, можна буде вийти на самий дах храму, піднявшись угору однією із веж – оглянути Тернопіль, а потім спуститися у захристії”.

Окрім того, що будівельники відродять старий купол, покрівлю храму ще й перекриють мідною бляхою. Тепер вона – залізна цинкована.

«Екскурсії абсолютно не заважатимуть літургійному життю, – зазначає о. В. Козак. – До того ж, ініціатива дозволить покращити туристичну привабливість міста. Подібний досвід є за кордоном”.

архикадерта_2.jpg

Нагадаємо, у 2015 р. до Великодня на вежі Архикатедри з ініціативи громадських волонтерів і благодійників відновили годинник ХІХ ст. із трьома циферблатами.

підземелляЛьвова1.jpgСлід додати, що екскурсії храмами вже успішно впроваджені у туристичні програми Львова. Так,  серед туристичних принад міста є екскурсії підземеллями, що належали могутнім чернечим орденам Єзуїтів, Домініканців та Тринітаріїв.

Найвідоміші львівські підземелля знаходяться під єзуїтським костелом. Тут розчищено залишки кам'яного будинку 14 ст. та знайдено багато цікавих експонатів.

Найстаріші підземелля Львова також знаходяться у підвалах колишнього домініканського монастиря і відносяться до ХІІІ ст.

Підземелля_Львова_2.jpgПід Преображенською церквою знаходяться найбільші за розміром підземелля у Львові.  Туристи мають змогу відвідати підземеллях поч. XVIII ст. - у колишньому храмі Св. Трійці монахів тринітаріїв, а також під вівтарем Преображенської церкви – у підземеллі ХІХ ст., одновіковому з самою церквою.