У Тернополі презентують книгу «Бог і Шевченко»

25.01.2015, 12:23
Книгу про релігійність Тараса Шевченка і розуміння Бога у творчості Кобзаря презентують у Тернополі 25 січня.

Книгу про релігійність Тараса Шевченка і розуміння Бога у творчості  Кобзаря презентують у Тернополі 25 січня.

Представлення праці тернопільського священика Михайла Пастуха, надрукованої у видавництві «Місіонер», пройде в обласній філармонії. Книгу автор, за його ж словами, почав писати ще 22 роки тому за спонукою свого наукового керівника і ректора Люблінського католицького університету, уродженця сучасної Тернопільщини Мечислава Альберта Крампєца.

«Уже коли я вперше зустрівся з ним, він сказав: «Напишіть таку наукову працю, яка була б актуальна і потрібна сьогоднішній Україні. Ось як ви священик, візьміть тему Бога у творчості Шевченка». Це було на початку 1990-х... Я навчався в школі ще в комуністичні часи, і мені Шевченка представляли як атеїста, безбожника. Мене це дуже боліло, бо з одного боку я бачив прекрасну поезію, а з іншого слова про Бога у «Якби ви знали, паничі»... - говорить отець Михайло Пастух.

Відповіді на питання релігійності і розуміння Господа Шевченком автор шукає методами філософії. Власне, книга і є наслідком продовження роботи над докторською дисертацією отця Пастуха: «Розуміння імен Божих у поезії Тараса Шевченка».

«Висновок такий: Шевченко - глибоко віруюча людина і християнин. І якщо він говорив про Бога погано, це була реакція на те зло у світі, яке Господь допустив», - продовжує автор книги.

Згодом поет розумів помилковість звинувачень Господа і каявся. Щоб розуміти ставлення Шевченка до Бога, потрібно читати передусім його вірші, присвячені друзям, листи і щоденник, наголошує дослідник.

«У них поет постає як глибоко віруючий християнин», - підсумовує о. М. Пастух.

До речі, книга «Бог і Шевченко» підписана псевдо автора - Михаїл Шевченків. Об'єм видання - 448 сторінок. Воно ілюстроване автопортретами Кобзаря, а також рисунками до його творів.

Адреса Тернопільської обласної філармонії, де відбудеться презентація книги, - вул. Князя Острозьткого, 11.

Теги: