• Головна
  • Теми
  • Форум видавців у Львові стартував з урочистого відкриття у храмі св. Апостолів Петра і Павла – колишнього книгосховища...

Форум видавців у Львові стартував з урочистого відкриття у храмі св. Апостолів Петра і Павла – колишнього книгосховища

11.09.2014, 10:09
Форум видавців у Львові стартував з урочистого відкриття у храмі св. Апостолів Петра і Павла – колишнього книгосховища - фото 1
У церкві, де 65 років зберігалися книги із Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, 10 вересня відкрили 21 Міжнародний книжковий Форум у Львові.

У церкві, де 65 років зберігалися книги із Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, 10 вересня відкрили 21 Міжнародний книжковий Форум у Львові.

Про це повідомляє кореспондент ІА ZIK.

Приміщення церкви перетворилося на грандіозний зал. Там не звучали церковні співи, священик не читав проповідь. Там стартувало найбільше у році книжкове дійство України. Багато людей прийшли на відкриття форуму. Були присутні і громадські діячі, і письменники, і видавці, і представники духовенства та влади і навіть звичайні прихожани церкви. Народна артистка України Ніна Матвієнко, яка завітала на урочистості, піснею привітала організаторів та учасників із початком форуму.

На початку заходу з вітальним словом виступив єпископ УГКЦ, президент Українського католицького університету владика Борис (Гудзяк).

Форум_видавців.jpg

«Мабуть, не легко було цьогоріч організовувати форум. Були різні думки з цього приводу, але я думаю, що наша присутність висловлює глибоку потребу бути разом. Бути з книжкою, бути зі словом», – зазначив владика.

«У цей час форум є великою благодаттю, який у нинішній жахливій реальності приводить нас до зустрічі один з одним, який відкриває глибокі правди і глибоку надію», – додав він.

На урочистостях також виступили спеціальні гості Форуму видавців – австрійський письменник, історик і перекладач Мартін Поллак та російська письменниця та громадська діячка Людмила Уліцкая.

У своїй промові Людмила Уліцкая зазначила, раніше ніколи б не подумала, що матиме честь виступати у львівському храмі.

«Мало хто добре знає історію, пам’ятає усі визначні битви, хто з ким воював і хто кого переміг. Сама пам’ять про ці жахливі битви залишилась у творах письменників, художників, скульпторів. Я б була щасливою, якби вичерпалось те джерело, на якому виростають художні твори про війну, навіть шедеври. Земля, де ми живемо просякнута кров’ю і це потрібно виправити», – сказала письменниця.

Український письменник Сергій Жадан під час урочистостей підняв тему доцільності проведення форуму тоді, коли на сході країни триває війна.

«Ми маємо справу з війною, – сказав письменник. – Ми всі так чи інакше вчимося з нею існувати. Як у цьому випадку бути з поезією? Що робити з книгами? Метою цієї війни є позбавити нас речей, які ми любимо. Якщо добровільно від них відмовляємось, ми свідомо визнаємо власну поразку у війні. Я говорю не лише про території, державний кордон та співгромадян, що нині стали заручниками ситуації. Я говорю про речі, відсутність яких є тотожна відсутності нас самих у просторі. Наскільки наша присутність буде осмисленою, повноцінною без книг, які ми читаємо, віршів, які слухаємо, мовою, яка нас формує?».

«Я чудово розумію, що за допомогою літератури та книговидання війни не зупиняються, але так само розумію, що відмова від літератури також не свідчить про перемогу. Можливо, саме тому проведення цьогорічного форуму є особливо важливим. Важливим є не відмовлятися від того, що є для багатьох сенсом нашого життя. Не треба взагалі відмовлятися від самого себе, від того, у що ми віримо», – сказав Жадан.

Письменник зазначив, що ніхто не може сказати, скільки триватиме війна, кого вона безпосередньо торкнеться. Однак хочеться, щоб після її завершення можна було сказати, що поети не мовчали, «шукали потрібні слова і знаходили відповіді, не давали усім оглухнути від мовчанки, відчаю та безнадії».

Правозахисник, публіцист, віце-ректор УКУ Мирослав Маринович, звертаючись до присутніх, сказав, що наше відчуття без книги уявити неможливо. Це наша головна розкіш і головний біль.

«Нинішній час особливо засвідчує, що книги мають свою карму. Вона залежить від того, яким змістом сповнені слова у них. Зловживання словом існувало завжди. Тільки у нинішній час слово може свідомо вбивати», – підкреслив Мирослав Маринович.

Нагадаємо. Форум видавців триватиме до 14 вересня.

Програма релігійно-духовних заходів під час Форуму видавців