• Головна
  • Теми
  • Заповідник "Софія Київська" хочуть передати Мінкультури...

Заповідник "Софія Київська" хочуть передати Мінкультури

05.02.2011, 13:12
Заповідник "Софія Київська" хочуть передати Мінкультури - фото 1
Згідно з проектом Указу Президента, наявному в розпорядженні "Главреда", заповідник «Софія Київська» має перейти під управління Міністерства культури. Ще не підписаний Президентом Указ передбачає передачу Мінкульту 14-ти національних і державних заповідників.

Софія_Київська.jpgЗгідно з проектом Указу Президента, наявному в розпорядженні "Главреда", заповідник «Софія Київська» має перейти під управління Міністерства культури. Ще не підписаний Президентом Указ передбачає передачу Мінкульту 14-ти національних і державних заповідників.

«Мова йде про передачу в управління Міністерства культури всіх заповідників, якими керував Мінрегіонбуд. Річ у тім, що вся сфера охорони культурної спадщини повинна бути зосереджена в одному відомстві. Саме таку практику застосовують за кордоном. Не принципово, яким саме це буде міністерство, але в усьому світі це Мінкульт», – каже Олена Сердюк, НДІ пам'яткоохоронних досліджень.

Документ про передачу Софії Київської Мінкульту

Утім, представників громадських організацій, що захищають буферну зону Софії Київської від забудов, така перспектива тільки лякає. «Тепер у охоронній зоні навколо Софії є 30 землевідведень під будівництво. І на кожне в них є узгодження Мінкульту. Чи можемо ми довіряти такому відомству Софію? Ми боїмося, що тоді вся буферна зона буде забудована «гайяттами», – пояснює Марина Соколова, адвокат, що виступає у судах проти будівництва в охоронній зоні Софії. За її словами, Міністерство взагалі не розцінює охоронну зону як землі історико-культурного призначення.