• Головна
  • Новини
  • З нагоди 450-річчя Пересопницького Євангелія створять новий рукопис видання за участі Президентів 5 слов’янських країн...

З нагоди 450-річчя Пересопницького Євангелія створять новий рукопис видання за участі Президентів 5 слов’янських країн

29.09.2010, 11:05
З нагоди 450-річчя Пересопницького Євангелія створять новий рукопис видання за участі Президентів 5 слов’янських країн - фото 1
На заходи з відзначення 450-річчя з часу створення Пересопницького Євангелія у серпні 2011 року на Рівненщину запросили Президентів 5 слов’янських країн: України, Росії, Білорусі, Словаччини та Болгарії.

Пересопницьке-Євангеліє.jpgНа заходи з відзначення 450-річчя з часу створення Пересопницького Євангелія у серпні 2011 року на Рівненщину запросили Президентів 5 слов’янських країн: України, Росії, Білорусі, Словаччини та Болгарії. Згідно з задумом організаторів урочистостей, головною подією святкування має стати урочисте завершення піврічного марафону з написання літературного перекладу Пересопницького Євангелія. Відомі українці, які проживають як в Україні, так і в інших куточках світу, власноруч напишуть кожен по кілька рядків з Євангелія, а завершити цю працю має Президент України.

Після цього всі рукописи урочисто з’єднають в одну книгу. Надалі вона зберігатиметься в селищі Пересопниця на Рівненщині, і всі відвідувачі зможуть долучитися до її написання, а їх імена доповнюватимуть перелік «співавторів».

Як повідомляє прес-служба Рівненської облдержадміністрації, до написання книги планують залучити й інші слов’янські народи. П’ятьом Президентам слов’янських країн буде надіслано по одній чистій сторінці з майбутнього видання Євангелія, щоб вони заповнили її і таким чином долучилися до новітнього перевидання Євангелія.

Окрім цього, у Пересопниці, на місці, де колись були князівський замок і монастир, у якому писали це Євангеліє, відтворять фрагменти тих споруд, а також спорудять етномістечко (кілька будинків у стилі ХVI століття, у яких розмістяться музей, культурний центр, інші установи). До села прокладуть дорогу з твердим покриттям. На цьому місці також постійно працюватиме археологічна експедиція.

Ще однією подією, приуроченою до святкування 450-річчя Пересопницького Євангелія, стане фестиваль духовної музики. Кількаденний марафон духовних співів, який відбуватиметься у різних населених пунктах Рівненської області, фінішує в Пересопниці гала-концертом.

Кошторис святкування, за словами голови Рівненської облдержадміністрації Василя Берташа, становить близько 40 млн гривень, однак основну частину коштів доведеться знайти в області, оскільки уряд зможе виділити не більше 5-6 млн. гривень. Для того, щоб певною мірою компенсувати витрати на проведення урочистих заходів, за словами губернатора, вирішено випустити тисячу примірників подарункового видання Пересопницького Євангелія у спеціальному футлярі, а потім продати його відомим людям, установам та гостям урочистостей. Вартість такого видання Євангелія може сягати до тисячі доларів США.

Окрім того, 2011 рік в Україні оголосять роком Пересонницького Євангелія.

Як уже повідомляла РІСУ, план заходів святкування був затверджений Кабінетом Міністрів України 18 серпня 2010 року.